Handelslekkasjene til Sverige øker dramatisk og utgjør nå nærmere 20 milliarder kroner per år, viser tall som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde 29. november. Staten går dermed glipp av kanskje mer enn tre milliarder kroner bare i merverdiavgift.

Handelen er bilbasert og fordelt på ti millioner dagsturer. Omgjort til årlige utslipp utgjør disse dagsturene utslippet fra femten tusen biler.

Svenskehandelen er blitt en «miljøversting» som fortjener å bli betegnet som en «skam». Men det er lett å gjøre noe med den.

Vi handler i Sverige hovedsakelig fordi prisforskjellene på øl og vin er betydelige – avgiftsnivået på alkohol er mye lavere i Sverge enn i Norge. Men det underlige er at alkoholkonsumet i Sverige og i Norge er forholdsvis likt. Det høye avgiftsnivået i Norge kan derfor ikke lenger brukes som et valid argument for å begrense alkoholinntaket.

Ved å harmonisere avgiftsnivået for øl og vin mellom Norge og Sverige vil vi nærmest avvikle den store svenskehandelen over natten. Utslippene fra 15.000 biler vil forsvinne. Og det morsomme er at merinntekter fra moms kanskje kan finansiere hele avgiftskuttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.