Når koronaens år går mot slutten, har enkelte bedrifter opplevd omsetningsrekorder med positivt fortegn; andre med negativt. Det er den beste av tider, og den verste av tider. La oss inspirere av Charles Dickens for å jevne ut forskjellene frem mot jul.
Økonomen Joel Waldfogel lot seg inspirere av «A Christmas carol» da han skrev boken «Scroogeonomics» for et drøyt tiår siden. Waldfogel kaller juletiden for «en orgie av verdiødeleggelse». I boken beskriver han hvordan julegavehandling skaper store dødvektstap i økonomien.
Enkelt forklart: Du kjøper en vare for 200 kroner til deg selv kun hvis du verdsetter varen til minst 200 kroner. Når du skal kjøpe en gave til andre, har du en stor informasjonsulempe. Du må tippe hva mottageren verdsetter høyere enn 200 kroner. Det viser seg at vi er svært dårlige til å tippe.
Spørreundersøkelser viser at det er 20 prosent tap knyttet til hver krone brukt i forbindelse med kjøp av gaver.
Jo dårligere du kjenner gavens mottager, desto større tap. Og jo kortere tid du bruker på å bestemme deg, desto større er sannsynligheten for at du bommer.
Waldfogel mener vi bør gi færre gaver. I det minste færre dårlige gaver. Og vi kjøper de dårligste gavene til folk vi kjenner dårlig eller når vi handler på impuls.
Bærekraftsbølgen burde ha gitt «Scroogeonomics» en renessanse. Vi legger imidlertid nok et år bak oss med rekorder i varehandelen under «Black week». Noen vil hevde det er bra for økonomien. Det kan kanskje stemme, men det er ikke optimalt for økonomien.
Vi får større samfunnsmessig gevinst av å støtte økonomien der det trengs mest. Fremfor å lete febrilsk etter en vare mottageren verdsetter høyere enn 200 kroner, kan du enkelt finne en mottager som har høy nytte av 200 kroner. Det finnes mange der ute.
Motpolen til å gi færre dårlige gaver er ikke nødvendigvis å være en innesluttet, grådig grinebitter som Ebenezer Scrooge. La motpolen heller være å gi mer til dem som trenger det mest. For «A Christmas carol» handler egentlig ikke om å gi gaver, men om å ta vare på hverandre.
I Dickens’ novelle ender Scrooge opp som en empatisk figur. Han får glede av å gi noe til de som trenger det; ikke av hensynsløse impulskjøp til alle og enhver.
Rekorder for butikkene innen varehandel, hus og hjem kommer dessverre på bekostning av harde tider hos restauranter, barer og reiseliv. Ifølge NHO Reiseliv risikerer mer enn halvparten av bedriftene innen servering og uteliv å gå konkurs som følge av koronaviruset. Uten inntekter vil de starte det nye året i «gjeldsfengsel».
De siste dagene før jul er impulskjøpenes tid. Tiden for dårlige gaver og verdiødeleggelse. Da er det i god dickensk juleånd at administrerende direktør hos Jernia, Espen Karlsen, ber kundene tenke seg om to ganger før de kjøper nok en hard pakke til å legge under juletreet. I et innlegg på Linkedin oppfordrer han isteden til å handle et gavekort på en lokal restaurant. Om ikke mottageren verdsetter gaven, kan gavekortet i det minste avløse vinterens fortvilelse med et vårlig håp for restauranten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.