Jordmor i kommunen er et prioritert område. Faktisk så prioritert at skiftende regjeringer har øremerket midler til dette. For 2021 var 60 millioner kroner øremerket jordmorkompetanse i kommunen. I 2022 er det øremerket tilskudd svarende til 99 millioner kroner, eller 120 jordmorårsverk, i kommunen.

Marit Halonen Christiansen
Marit Halonen Christiansen (Foto: Svein Lunde)

Norge har verdens beste fødselsomsorg. Dessverre blir jordmødrene som går ut i kommunen hentet fra føde- og barselavdelingene. Verdens laveste mødre- og spedbarnsdødelighet er ikke en naturlov, det er hardt og systematisk arbeid utført av jordmødre, barnepleiere og gynekologer som er til stede under fødsel, overvåker, og griper inn når det trengs.

Flere og flere kvinner står frem med sine historier om hvor lite hjelp det var å få på sykehuset. Dette er i stor grad fordi erfarne jordmødre sier opp for å jobbe i kommunen. Sykehuset tilbyr godt arbeidsmiljø, spennende arbeidsoppgaver – og ubekvem arbeidstid. I 2021 sluttet 12 jordmødre ved Kvinneklinikken i Stavanger. Vi har ansatt nye, men savner de erfarne som har gått ut.

Kommunen tilbyr andre oppgaver og fri på 17. mai, netter, helger og høytider – og titusenvis av kroner høyere grunnlønn. Lønnsslippen er nok fremdeles høyere på sykehuset – fordi en bruker lørdagsnetter og julaftener på fødestuen sammen med kvinnen som skal føde. Resultatet av at erfarne jordmødre går ut av sykehuset, er en ond sirkel: Det blir enda mer belastende å jobbe på sykehus, og enda mer attraktivt å være i kommunen.

«Men kan ikke sykehuset bare lønne jordmødrene bedre?» kan en spørre.

Sykehusene har en finansieringsmodell som skal dekke alt. Nybygg, reparasjon, nye legemidler godkjent av beslutningsforum, kreftoperasjoner, ammehjelp på barsel, en-til-en i aktiv fødsel og hjerneslagspasienter. For å nevne noe. Vi har ingen øremerkede tilskudd å søke på, selv om vi unner våre fantastiske, hardtarbeidende, rause og trygge jordmødre riktig lønn.

Situasjonen er et resultat av at skiftende storting og regjeringer ikke prioriterer. Det blir mer av alt, i stor grad «innenfor rammen». På vegne av Kvinneklinikken i Stavanger og fødende kvinner ber jeg innstendig om at vi sørger for «må»-oppgavene før vi utvider «bør» og «kan».

Resultatet av dagens storsatsing på jordmor i kommunen er at en erstatter verdens beste fødselsomsorg med verdens beste svangerskapstilbud og ettersamtaletilbud etter kjipe fødselsopplevelser i kommunen.

Flere og flere kvinner står frem med sine historier om hvor lite hjelp det var å få på sykehuset.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.