Nesten 90 prosent av ansatte i skoler og barnehager har fått første vaksinedose, ifølge Folkehelseinstituttet. DN-kommentatorens påstand 9. august om at én av tre ansatte i skoler og barnehager vil være uvaksinert ved skolestart er altså ikke riktig.

Regjeringen vil at skoler og barnehager skal være så trygge som mulig. Derfor åpnet vi før sommeren for at kommunene kan prioritere vaksiner til ansatte i skoler, SFO og barnehager etter at helsepersonell og risikogrupper er vaksinert. Det ble gjort etter samme modell som vaksinering av helsepersonell i kommunene. Flere kommuner ser ut til å ha fulgt oppfordringen. Folkehelseinstituttets oversikt viser at 86,9 prosent av ansatte i skoler og barnehager hadde fått minst én vaksinedose per 5. august. Dette er en høyere andel enn i den generelle befolkningen, der 81,9 prosent hadde fått første dose på dette tidspunktet.

Én vaksinedose gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom, selv i møte med Delta-varianten. Ansatte i skoler og barnehager kan derfor møte elever på en langt tryggere måte i år enn i fjor.

Det er fortsatt flere uvaksinerte i Norge, også blant ansatte i skoler og barnehager. Dette gjelder særlig personer i alderen 25–39 år, som er den siste av prioriteringsgruppene i koronavaksinasjonsprogrammet. Noen av disse har takket nei til vaksine, mens andre fortsatt ikke har fått den. I skoler og barnehager er det særlig assistenter i denne aldersgruppen som fremdeles er uvaksinert.

Allerede denne uken vil nær alle over 18 år ha fått tilbud om første dose, og i neste uke begynner vaksineringen med andre dose for fullt i alle landets kommuner.

Kommunene har gjort en formidabel innsats med vaksinering i sommer, og nordmenns vaksineoppslutning er svært høy. Dagen der størstedelen av nordmenn over 18 år er fullvaksinert nærmer seg derfor med stormskritt. Til tross for usikkerhet rundt Delta-varianten tyder det aller meste på at vi går mot en trygg skolestart i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.