Leieprisene vokser ute av kontroll. Da får mange leietagere problemer med å betale regninger. Det er faktisk utfordringen akkurat nå.

Rødt vil innføre en midlertidig husleiefrys for leieboliger. To ganger på under en uke har Dagens Næringsliv på lederplass advart mot forslaget. Avisen kunne med hell heller spurt hvorfor Norge skal ha et av den vestlige verdens mest uregulerte boligmarkeder.

Lover og regler i leiemarkedet skal balansere leietagers behov mot utleiers. Når inflasjonen er så stor som nå, vil allerede høye leiepriser øke kraftig gjennom den årlige indeksjusteringen. Det forrykker balansen.

Å la være å gjøre noe, er også et politisk valg. Da velger man side med utleierne. Fordi prisene på mat, forbruksvarer og drivstoff øker kraftig, får de mulighet til å automatisk tjene mer. Taperne er leietagerne, som må blakke seg for å ha et sted å bo. Ferske tall tirsdag viste at leieprisene for nye kontrakter er økt historisk mye i første halvår. Det gjør skjevhetene enda større.

Færre boliger vil bli leid ut med en husleiefrys, advarer DN. Hvorfor? Dette er økonomisk skrivebordsteori. Jeg utfordrer avisen til å finne en eneste huseier som vil velge å la en bolig stå tom bare fordi han tjener noe mindre på den.

Svaret vet DNs lesere allerede: Personen finnes ikke. Og om han velger å selge boligen, betyr det at noen andre kjøper den. En husleiefrys løser langt fra alt. Det er en start. Men like viktig, det gir oss tid til å utforme gode tiltak for å ta kontrollen tilbake over den mest pressede delen av boligmarkedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.