DNs spaltist Asle Toje fortsetter å profilere amerikansk politikk på en kunstig og tilslørende måte. Fra hans første artikler om temaet i 2016 frem til i dag ser målet ut til å være en kritisk fremstilling av topartisystemet i USA. Hensikten er å kritisere begge partier i systemet med en retorikk som antyder at det finnes bedre alternativer til dagens system, uten at slike nevnes.

Ta bare følgende uttalelse: « … nominasjonskongressen [har] utviklet seg til å bli en sekulærreligiøs affære der de troende kommer sammen for å avsverge ismer og fobier som man mener «de andre» lider av. I år lider visst republikanerne av rasisme og transfobi mens demokratene har pådratt seg sosialisme og oikofobi» (fra kronikken «Amerikansk vorspiel» 31. august).

Kritikken legges frem uten videre analyse av verdiene som sies å være i konflikt. Leseren får en følelse av at «rasisme» og «sosialisme» er like rimelige karakteriseringer av de påståtte posisjonene til de to partiene.

Men sannheten er at mens Joe Biden aldri har tatt til orde for noe som helst som kan kalles for «sosialisme», har Trump en lang og meget veldokumentert historie av rasistiske uttalelser og markeringer. Effekten er at leseren blir sittende igjen med en klar følelse av at partiene er like tåpelige og like fjerne fra hva velgerne «egentlig» er interessert i.

Etter mitt syn er et slikt perspektiv både misvisende og avledende. Det er Donald Trump alene som utgjør en reelle fare for demokratiet i USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.