Det gjør ikke inntrykk på hverken statsminister Jonas Gahr Støre eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum at børsdirektør Øivind Amundsen mener at utenlandske investorer vil tenke seg om lenge og nøye før de returnerer til det norske kapitalmarkedet. Han føler seg forpliktet til å offentlig reagere på forhold som kan ha negativ betydning for et velfungerende kapitalmarked i Norge (innlegg i DN 1. desember).

Amundsen viser til at regjeringens prosess rundt grunnrenteskatt for havbruk førte til større tap av verdier enn terrorangrepet på World Trade Center i 2001, finanskrisen og Lehman Brothers-konkursen i 2008, oljeprisfallet i 2014, utbruddet av koronapandemien i 2020 eller ved Russlands invasjon av Ukraina. Likevel ble Erna Solberg nærmest beskyldt av statsminister Støre for å finne på en politisk risiko for investeringer i Norge under finansdebatten i Stortinget torsdag denne uken.

Nå sier verdens største sjømatbank, DNB, at regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt vil gi lavere avkastning, dårligere kapitaltilgang, lavere investeringslyst og ringvirkninger for leverandørindustrien.

Ingen politisk risiko?

Regjeringspartienes representanter kunne i debatten ikke svare på når eller hvilken situasjon som måtte oppstå å fjerne den såkalte midlertidige, situasjonsbestemte forhøyede arbeidsgiveravgiften for svært etterspurt høykompetent arbeidskraft. Det betyr at den kan bli permanent.

Ingen politisk risiko?

Regjeringen utreder allerede hvordan private helse- og omsorgsbedrifter skal skyves ut av Norge, men ble i forhandlingene med SV også overtalt til å begrense private barnehager, få private ut av barnevern og også regulere private legekontorer som Dr. Dropin kraftigere. For dem som har investert i gode omsorgstilbud og tjenester de er stolte av, så tror jeg dette oppleves som politisk risiko. Statsminister Jonas Gahr Støre sier de har en plan og den vil de følge. Det er nettopp det jeg er redd for.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.