Torkell Engeness hevder i DN mandag at jeg har misforstått hensikten med Vestens sanksjoner når jeg i DN 2. mai skrev at all erfaring med økonomiske sanksjoner er at de dessverre ikke virker. Sanksjoner har ikke fått Nord-Korea, Iran, Syria, Venezuela, Cuba eller noe annet land vi kjenner til å endre kurs.

Hensikten med sanksjoner er ikke å få en rask stans i krigen i Ukraina, mener Engeness: «Hovedformålet med sanksjonene er først og fremst å svekke Russlands økonomi så kraftig at det påvirker krigsevnen». Han henviser til USAs forsvarsminister Lloyd Austin som har sagt at USAs målsetning er å se Russland så svekket at de ikke lenger kan invadere sine nabostater.

Jeg ber Engeness tenke grundig gjennom hvor farlig en slik tankegang er.

Hvis målet ikke er å stoppe krigen, få våpenhvile og gjenreise Ukrainas suverenitet, men å varig svekke Russland så mye at landet ikke lenger kan gå til krig, er vi inne på farlige veier.

Det er et nytt krigsmål, det fagfolk forkastelig kaller «mission creep».

Dette har null støtte utenfor Vesten. Ikke ett stort utviklingsland, høyrevridd eller venstrevridd, demokratisk eller autoritært, støtter dette.

Det har ikke engang støtte i Europa. Frankrikes president Emmanuel Macron har klart tatt avstand fra denne tenkemåten.

Og alvorligst: Skal vi bevisst legge opp til en langvarig utmattende krig?

Ja, vi betaler en pris for krigen også her hjemme. Men aller mest betaler folk i Ukraina. Hvor dypt skal landet synke for at vi skal nå et slikt mål?

Ukraina var allerede før krigen et ekstremt fattig europeisk land. Det er ikke spesielt sjarmerende om Vestens mål er å bekjempe Putin til den siste ukrainer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.