I et innlegg i DN 30. oktober hevder Klaus Mohn at «Olje for utvikling» (Ofu) programmet er modent for revurdering og revisjon. På Kåkånomics arrangementet i Stavanger 23. oktober var han ordstyrer i en presentasjon av dette hvor Bård Vegar Solhjell fra Norad og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein fortalte oss eventyr om hvor viktig det var å endre dette programmet til i stedet å fokusere på grønn energi. Ofu-programmet har vært svært suksessfullt med en positiv innflytelse på forvaltning og regelverk i flere utviklingsland, samt vært medvirkende til at faklingen av gass i Vest-Afrika stort nesten er stoppet.

Det er altså denne kompetanse Norad ønsker å fjerne og erstatte med kompetanse på grønn energi.

Så la oss se litt på kvaliteten på denne. Ut over vannkraft ligger den grønne energiindustri i Norge og i mange andre lande faktisk slik som oljebransjen for 50 år siden. Vi har introdusert en vindmølleindustri helt uten styring med alle de miljø, konsesjon, politiske og finansielle problemer man kan tenke seg.

Grønne avgifter utfordrer demokratiet. Vi har datasentre, som ikke vet hva de skal bruke overskuddsvarmen til. Grønne sertifikater og kvoter er blitt til et finansielt pyramidespill.

Finansielle gribber boltrer seg i umodne grønne investeringer som skapes av en politikk og retorikk som er ukritisk og som til og med tillater spekulasjon med fellesskapets midler fordi det kaller seg grønt.

Er det denne fantastiske kompetanse vi skal eksportere til de stakkars utviklingslandene?

Disse landene har bruk for billig og pålitelig energi for å skape vekst og å utvikle industri. En ny studie har vist at konsekvensen av å implementere Parisavtalen i utviklingsland vil øke fattigdommen. La dem med vår hjelp nyte godt av oljen, som har gjort oss rike, før vi kanskje om ti år er klare for å lære fra oss om den grønne omstilling.

På dette tidspunktet heter det kanskje fusjonsenergi og ikke bare vindmøller og solpaneler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.