Norges produksjon av olje og gass utgjorde henholdsvis 1,7 og 2,9 prosent av verdens totale produksjon i 2019. Siden oljealderen uansett er på hell, kommer disse prosentandelene til å falle over tid. Det er da neppe noen overdrivelse å si at virkningen på verdens klima av å la utvinnbare norsk olje- og gassreserver bli liggende i bakken er ubetydelig. Likevel foreslår Diderik Lund og Knut Einar Rosendal nettopp dette i et innlegg i DN 23. mars.

Et sted hvor norsk olje- og gassutvinning derimot gjør en forskjell er norsk økonomi. Vi vet alle hvor pengene i Oljefondet kommer fra. I løpet av en mannsalder har olje- og gassutvinning gjort Norge til et av verdens rikeste land. I motsetning til mange andre oljeland har Norge klart å bruke denne rikdommen fornuftig. De som nu er kommet godt over pensjoneringsalderen husker tiden fra før oljen. Jeg tviler på at de lengter tilbake.

Symbolpolitikk er kjekk å ha når den ikke koster noe. Å la den gå ut over ens eget vel og ve er derimot mer tvilsomt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.