Som Magnus Korpås ved NTNU sier, blåser det mest om vinteren, og om vinteren er kraftprisene høyest (DN 30. april). Men det er i gjennomsnitt. Hvis en ser gjennom vinteren, er prisene betydelig lavere når vindmøllene går for fullt. I for eksempel desember i fjor var prisene omtrent 40 prosent lavere timene det blåste mest versus timene hvor det blåste minst.

Dette gjør at inntekten og samfunnsøkonomisk nytte for én gigawattime (GWh) vindkraft er betydelig lavere enn for én GWh vannkraft.

Utbyggingen av vind i Norge og Europa har gått raskt. Mens vindkraft utgjorde cirka ni prosent av norsk produksjon i fjor, var den cirka to prosent i 2017. I tillegg er kraftmarkedene blitt mer integrert, blant annet gjennom North Sea Link.

Effekten som jeg påpeker i DN 29. april – det blåser mest når prisene er lavest – kommer derfor til å øke i styrke i årene fremover. Det er derfor grunn til å være varsom med utbygging av vindkraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.