På oppløpssiden i en valgkamp legger regjeringen frem en stor endring i oljepolitikken som får SV til å juble. Likevel mener DN på lederplass det er jeg som reagerer «absurd». Det henger ikke sammen.

At Dagbladet og andre aviser med tydelig slagside til venstresiden får seg til å bejuble enhver endring som er negativ for norsk olje- og gassnæring, er lite overraskende. Men at næringslivsavisen Dagens Næringsliv gjør det samme viser hvor ensartet norske medier er. Den logiske forklaringen er at de har slukt Høyres kommunikasjonsfolks spinn.

Dagens Næringslivs fremstilling av min reaksjon som overdrevet stemmer rett og slett ikke. Dette er å gi etter for krefter som ønsker mindre oljeleting fremover. I oljenæringen er man nå usikker på fremtiden. Stadig flere politikere, selv i Høyre, snakker om å legge ned Norges pengemaskin nr. 1.

På landsmøtet i mai sa Høyre nei til å ta bort leterefusjonsordningen. I slutten av august løper de fra dette vedtaket. Nok en gang ser vi at det er Venstre og KrF som dikterer.

Stabile rammevilkår er avgjørende for at selskapene tør å satse på norsk sokkel, og er noe av det som har gjort Norge som oljeleverandør unik. Er ikke rammevilkårene stabile vil pengene brukes til leting i andre land. Nå ser næringen at Høyre vil endre rammevilkårene. De vet også at de venstreradikale sosialistene i Rødt, SV og MDG som vil legge ned næringen, kan få avgjørende innflytelse på norsk politikk etter valget. Usikkerheten slår innover bransjen.

I sin tid ble leterefusjonsordningen opprettet for å sikre leteaktivitet på norsk sokkel. Å skrote den vil utvilsomt føre til mindre leting på sikt – som igjen vil føre gi færre arbeidsplasser.

Det er et faktum at uten leterefusjonsordningen ville ikke Lundin funnet Johan Sverdrup-feltet. Det er beregnet å gi omtrent 900 milliarder kroner i inntekter til staten. Hver eneste dag tikker det inn rundt 250 millioner kroner i inntekter som brukes på sykehjemsplasser, helsetjenester og skole.

For klimaet er det feil vei å gå og legge til rette for mindre oljeleting og produksjon. En fersk rapport fra Rystad Energy viser at kutt i norsk olje- og gassproduksjon trolig vil føre til økte globale utslipp, fordi en renere norsk energiproduksjon vil overtas av land med dårligere miljøregnskap, mer forurensende produksjon og mindre fokus på miljøteknologi. Å legge ned og bremse oljenæringen i Norge er ellevill symbolpolitikk hvor Norge taper og Russland og autoritære regimer i Midtøsten vinner. For å redusere produksjonen av olje og gass, må etterspørselen gå ned. Da må man erstatte det som man i dag bruker olje til med andre ting. Det er det teknologisk utvikling og markedet som vil sørge for, ikke politikere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.