Terje Svabøs svar til meg i Dagens Næringsliv 29. mars viser hvor vanskelig det er å bidra til en rasjonell debatt om Kina her hjemme. Derfor er det også mange som nøler. De orker ikke kaskadene av skjellsord.
Debatten om hvordan Vesten og særlig USA skal samarbeide med et likeverdig Kina er blant vår tids største utfordringer. Etter to hundre år som annenrangs makt er Kina tilbake. Foreløpig som nummer to etter USA. Kina kan bli nummer én fortere enn vi aner.
Vi i Vesten har de siste tiårene startet en serie kriger som har drept millioner av mennesker. Krigene har nesten alle vært feilslåtte, ført til menneskerettighetsbrudd og ikke ledet dit vi håpet. Tenk Vietnam, Afghanistan, Irak og Libya.
Sist Kina var i krig var i 1979. Kina har konsentrert kreftene om egen utvikling. I 1980 var Kina fattigere enn Afrika. Det er underlig at Svabø bare har ironi til overs for den bragden det er å bringe en milliard mennesker ut av ekstrem fattigdom og over til et middelklasseliv. Er det ikke akkurat det vi ønsker for hele kloden?
Svabø og jeg er enige i at det er menneskerettsbrudd i Kina. Jeg tror bare ikke at det hjelper å lage vestlige fiendebilder. Fiendebilder er skadelige enten det gjelder Kina, Russland, India eller USA.
Det skinner ikke akkurat av det vestlige demokratiet om dagen. Kanskje er vår viktigste kamp for demokratiet hjemme? Kanskje taler våre handlinger sterkere enn våre ord?
Fareed Zakaria, Washington Posts utenrikskommentator, skrev nettopp klokt om hvordan sterke krefter i USA prøver å bygge et nytt fiendebilde av Kina for å begrunne mer penger til opprustning. De har svake argumenter, men sterke fiendebilder. Kina prøver ikke å eksportere sitt politiske system. De har tre militærbaser i utlandet mot USAs mange hundre og en brøkdel så mange atomvåpen. USA sender skip inn i Kinas fjæresteiner, mens Kina ikke trafikkerer Karibia. Hvis Kina var medlem av Nato måtte Jens Stoltenberg snakke hardt til dem for å få militærbudsjettet deres opp til Natos mål om to prosent.
Kan jeg håpe at Terje Svabø også vil bidra for å hindre en ny kald krig og dramatiserte fiendebilder? For å løse verdens utfordringer i det 21. hundreåret trenger vi mer dialog og samarbeid med Kina – om fred, miljø, økonomi og menneskeretter. Vi trenger virkemidler som fører til resultater for dem som er rammet av menneskerettighetsbruddene. Vi trenger saklig debatt, ikke skyttergravskrig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.