DNs kommentator Kjetil Wiedswang advarer 1. juli under tittelen «Friere og fattigere» Norge mot utmelding av EØS, ved å vise til problemene britene har fått med sin eksport på grunn av brexit.

Han viser til at oppsigelse av EØS vil føre til et tap på 25.000 kroner per innbygger i Norge.

For det første vil vi ikke alle tape 25.000 om dette skulle være riktig. For noen av «innbyggerne» tar veldig mye mer av kaken enn resten av oss, og får en større andel av tapene. Noen av «innbyggerne» har etter hvert også fått så gunstige skattevilkår at heller ikke staten har tilsvarende mye å tape dersom det skulle bli et slikt fall.

Men la oss ta for god fisk en svakere utvikling av brutto nasjonalprodukt (bnp) ved oppsigelse av EØS-avtalen. (Noe som faktisk kunne vært et poeng hvis vi skal tenke klima og miljø).

EU innebærer at styringsformen parlamentarisk demokrati er på vei ut av store deler av Europa, delvis også i Norge på grunn av EØS-avtalen.

Hvor høy pris er vi villige til å sette på det nasjonale, parlamentariske demokratiet? Er det verdt så mye som 25.000 kroner året? 10.000? Eller null?

Kom med ditt bud!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.