På lederplass tirsdag 23 juni latterliggjør DN argumentet om at nordmenn bruker en liten andel av husholdningsbudsjettet på mat. DN peker på at maten er dyr. Spørsmålet om hvorfor maten er dyr, besvarer den bare delvis.

DN er enig i at lønnsnivå og geografi bidrar til økt kostnadsnivå, som igjen påvirker prisene. Det DN derimot ikke tar inn over seg, er at prisforskjellene mellom Norge og våre naboland langt på vei er politisk styrt.

Beregninger fra Samfunnsøkonomisk analyse viser at høyere merverdiavgift i Norge sammenlignet med Sverige kan forklare mellom 15–27 prosent av prisforskjellene. Høyere råvarepriser på melk og kjøtt kan forklare mellom 25–50 prosent av prisforskjellen på utvalgte varer.

For typiske lokkevarer for grensehandel, som sukkerholdige varer, kan høye norske særavgifter forklare mellom 28–33 prosent av prisforskjellen.

Dette er politiske valg.

I Norge har vi valgt å ta vare på landbruket. Vi har bosetting i hele landet. Vi har et spredt landbruk, og en spredt matindustri. Dette har kvaliteter som ikke kan måles i penger – men det bidrar også til økte utgifter.

Forbrukervelferd handler ikke bare om pris. Kundene skal ha godt utvalg, god kvalitet og god tilgang på butikker der de bor. Det må vi ta vare på. Vi er enig med DN i at også prisen på mat må ned – men det er lettere å endre politikk enn å endre Norges geografi.

DN bør heller utfordre regjeringen på å dempe sterke drivere for grensehandelen, som for eksempel et skyhøyt avgiftsnivå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.