Orkla og Tine arbeider for politiske tiltak mot dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV). Det er neppe for å styrke konkurransen og forbrukernes valgmuligheter.

Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke og Helge Hasselgård i Dagligvareleverandørenes forening skriver i DN 18. november at kjedenes egne merkevarer utgjør en tredjedel av dagligvareutvalget. Det stemmer ikke. I stortingsmeldingen om dagligvare, som ble behandlet våren 2020, anslås EMV-andelen på bakgrunn av tall fra AC Nielsen til 17,3 prosent. Det er lite sammenlignet med våre naboland.

Kjedenes egne merker gjør at forbrukerne får flere valgmuligheter og bidrar til at konkurransen blir bedre. Norske dagligvarebutikker har betydelig færre leverandører enn det som er tilfellet i våre naboland. Det finnes også flere varegrupper der dominerende leverandører har 80 prosent av markedet. Da kan kjedenes egne merker spille en viktig rolle for å skape konkurranse og å gi kundene rimeligere alternativer.

Produktserier som Xtra og First Price står da også sterkt blant studenter og husholdninger med lav inntekt.

Det er riktig at egne merker ikke bare handler om å få frem rimelige alternativer. Egne merkevarer kan også være unike og lokale produkter som ikke finnes i andre butikker, som Jacobs Utvalgte og Änglamark. Det skaper større mangfold og gjør at dagligvarekjedene ikke blir like i sortimentet.

I Norge har vi valgt å beskytte markedet mot konkurranse utenfra gjennom et høyt tollvern. Da er det ekstra viktig at vi tillater konkurranse mellom norske produsenter og i den norske verdikjeden. Det er ikke alltid små produsenter har så gode muligheter mot dominerende industribedrifter som Orkla og Tine. At de kan utvikle produkter i samarbeid med dagligvarekjedene, gir små produsenter en markedsmulighet de ofte ellers ikke ville hatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.