Herman Bjørn Smith i Multiconsult ønsker seg en mer nyansert debatt om digitalisering i bygg og anlegg i sitt innlegg «Digital skivebom» (DN 19. februar). Det skal vi få til.

Hans utgangspunkt er mitt innlegg i DN 17. februar der jeg blant annet skriver at dagens rådgivere er uten incentiver til å drive bygg- og anleggsbransjen fremover.

Samarbeid er bra. Det er det vanskelig å være uenig i. Samspillskontrakter er en vei å gå, men jeg tror ikke nøkkelen til innovasjon og digitalisering ligger der. Endring krever at noen går foran, at noen tar et initiativ og viser vei. Det tar for lang tid å basere seg på at innovasjon og utvikling skal gå i etablerte prosesser.

De store rådgiverselskapene har ansatte med stor kompetanse, innsikt og kreativitet. Slipp disse kloke hodene løs for å finne svar på spørsmål som: Er det mulig å levere de tjenestene kundene (byggherrer og entreprenører) har behov for til halve prisen? Hvor stor investering vil dette kreve? Hva kan vi gjøre for å dele data på tvers av prosjekt og selskap og siloer for å sikre at vi kan lære av hverandre?

Økt åpenhet om data i hele verdikjeden vil øke kompetanse, redusere risiko og ikke minst redusere konfliktnivået. Men initiativet må komme fra et sted. Mitt forslag var at de store byggherrene stiller krav i sine forespørsler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.