Leo Grünfeld er en av dem som står bak den mye omtalte Menon-rapporten som Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO) har brukt som referanse for sitt feilaktige løfte om to ekstra milliarder til frivilligheten, kultur og idrett i en lisensordning. Tabben fra NBO er at det skulle blitt fordelt over fem år.

Den feilaktige bruken av tallene har likevel fått leve i landets lokalaviser og sosiale medium helt siden januar, uten rettelse fra Menon.

Først i Dagens Næringsliv 25. mai, bekrefter Grünfeld at den ulovlige gamblingbransjen har brukt tallene feil. Man kan undres over at konsulentselskapet Menon Economics ikke tidligere har hatt interesse av å korrigere dette. Likevel viser Grünfeld til at Menons konklusjon uansett er at en lisensmodell ville gitt økte inntekter til staten.

Når Leo Grünfeld viser til en rapport fra Sverige, er det han som tuller med tall. Han hopper nemlig bukk over spillåret 2019 når han sammenligner spillårene 2018 og 2020.

I året mellom, 2019, var den svenske statens inntekter fra spill bare 4,4 milliarder kroner. Dette var kunstig lavt fordi Svenska Spel ikke betalte ut overskudd til staten for dette året. Den manglende utbetalingen var en følge av usikkerhet rundt pandemien, skriver det svenske Statskontoret. Året etter, for spillåret 2020, blir de samlede inntektene til staten 7,5 milliarder, som Grünfeld skriver. Blant annet fordi Svenska Spel forslår en utdeling til staten på 3,2 milliarder.

Fra Svenska Spels årsmelding går det frem at dette beløpet er langt høyere enn selskapets årsresultat for 2020.

Samlet utdeling til staten var dermed kunstig lav for spillåret 2019 og kunstig høy for 2020. Snittet for årene blir rundt seks milliarder kroner. Det samme beløpet som det siste spillåret før lisensiering. Per i dag er det ingen tall i Sverige som viser en reell økning i statens inntekter fra spill i en lisensmodell.

Les også: Innlegg: Norske lover gjelder også i den digitale verdenen

Vi er imidlertid enige med Grünfeld i at å bekjempe problemspilling bør være hovedprioritet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.