Det er med sterk undring at jeg leser lørdagens portrettintervju med direktør for Fornebubanen, Irene Synnøve Måsøval. Spesielt reagerer jeg på hennes svar på spørsmålet: Ingen vet hva Fornebubanen vil koste?

Les også: Mener ingen vet hvor mye Fornebubanen vil koste

«Nei. Det er helt umulig å si hvilket fjell vi støter på, hvor mye masse vi tar ut, hvor mye injeksjon av spesialbetong som må til, hvor mye vann det er i grunnen.»

Det hun sier her er objektivt sett feil. Dette er alle spørsmål som rutinemessig besvares ved hjelp av 4D geologisk modellering, som er standard metodikk i oljebransjen og som de siste årene er tatt i bruk på land.

Når hun da bekrefter at hennes rådgivende geoteknikere og ingeniørgeologer fremdeles, flere år inn i prosjektet og etter at man har brukt over tre milliarder, ikke har kontroll på dette, må prosjektet stanses umiddelbart. I det minste til disse spørsmålene er besvart.

Samtidig så bør man jo vurdere om dagens rådgivere kanskje skal få litt hjelp. Denne totale mangelen på kontroll så langt inn i prosjektet inngir ikke tillit, og datainnsamling ved å bore inn i garasjeanlegg hjelper ikke.

Videre bør også direktøren vurdere sin stilling. Det er ikke lov til å forvalte fellesskapets midler på en så skjødesløs måte som dette indikerer, spesielt når det er mulig å få kontroll på usikkerheten.

Dette føyer seg for øvrig inn i et mønster når det gjelder manglende kontroll på undergrunnen i offentlige prosjekt, som Livsvitenskapsbygget, jernbanen i Moss og senest skredet på E6 i Malvik.

Kanskje man burde se litt på hvordan undergrunnen håndteres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.