Kronikken i DN 13. mai av Alex Krumer og Hallgeir Gammelsæter fortjener en kommentar om historikken bak denne suksessen.

I 1981 skulle Rosenborg (RBK) spille første hjemmekamp mot Fredrikstad FK siste søndag i april. Siste uken før kampdato snødde det store mengder, og åpningskampen ble utsatt. Hengekampen måtte spilles før sommeren, og det var vanskelig å finne en passende dato. RBKs ferske midtbanetalent Sverre Brandhaug kom på ideen om å spille 16. mai, dermed kunne fotballkampen bli en fin opptakt til 17. mai-feiringen.

Trener Eggen syntes også dette var en spennende idé, og ba unge Brandhaug ringe NFF og avklare. Både fotballforbundet (NFF) og FFK var villige til å prøve denne for fotballen nye kampdatoen, selv om det var litt upraktisk for FFK sin del.

16. mai 1981 kom det 17.058 publikummere til Lerkendal og så RBK slå FFK 4-2, og undertegnede var en av dem. Samlet har 16. mai-kampene på Lerkendal blitt sett av over 750.000 publikummere. Takket være Sverre Brandhaug og RBK har norsk fotball fått en av de fineste årlige fotballtradisjonene. (Kilde: Adresseavisen)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.