Skatteinnsikt hos forskere og politikere?

Jeg tror politikere er velmenende og kanskje har for mye å sette seg inn i. Men når forskere og flertallet av dagens politikere beskriver min situasjon som gründer og småinvestor som sterkt begunstiget på bekostning av de fattigste, er det vanskelig å kjenne seg igjen.

Jeg har vært med på starte og investert i rundt 20 firmaer siden år 2000. Det vanligste er at vi begynner med en liten aksjekapital og låner firmaene det som skal til i starten. I tillegg jobber vi ofte gratis både i firmaene og deres styrer med et minimum av ansatte.

Mange gründere lever på ektefellens lønn og boliglån.

De fleste av firmaene jeg har investert i, har ikke overlevd. Lån og aksjekapital er tapt. Det er nemlig et faktum at de fleste selskap ikke greier seg. Tre av mine firmaer har klart seg bra og er solgt med fortjeneste. Tre andre firmaer består etter 8–15 år og kan muligens overleve. Underveis betaler vi hvert år formuesskatt.

Et eksempel fra virkeligheten: Hvis vi i våre selskaper samlet har lånt ut ti millioner kroner i lån, som til slutt går tapt – det gir 100.000 kroner i skatt hvert år – har vi betalt to millioner kroner i skatt på tapte midler på 20 år. Du straffes for å satse.

I tillegg risikerer du ikke å få fradrag for tapene.

Dette er min og titusener av andre investorers hverdag, vi «de rikeste». Overskuddsskatten er lav i Norge, 22 prosent. NHO og de solide, store, etablerte firmaene med tett kontakt med Ap og Høyre, har vært pådrivere her. Om vi lykkes og så må betale 250.000 kroner i stedet for 220.000 kroner når overskuddet er én million kroner, er ikke selskapstruende, men formuesskatt på kapital til firmaer, som vist ovenfor, er drepende for oss som håper å skape noe.

Noen av oss betaler i tillegg formuesskatt av gjeld til staten, gjeld knyttet til gevinstkonto – du har tjent én millioner kroner og skylder 220.000 kroner i skatt som du ikke får trekke fra som gjeld. Det kunne kanskje alle politikere bli enige om er galt. Jeg tror ikke de vet at det er slik.

Ingen tvinger oss investorer til å starte nye firmaer. Har man formue kan man selvfølgelig bruke «Støre-modellen»: La pengene stå trygt på bankkonto og ikke satse på nye og spennende næringer. Det er helt greit, men gir få nye arbeidsplasser. Jeg og andre investorer synes det er moro å skape nye, levedyktige selskap og tåler å tape, men vi jobber i motbakke i Norge. Nå vil flertallet av politikere at bakken skal bli brattere. Det er bare trist om de lykkes i år – eller neste år etter valget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.