Statsminister Erna Solberg skriver i sin kronikk i DN 15. mai at «omstillingen av Norge må fortsette» og trekker bl.a. frem at helsekøen vokser. Som del av hennes visjon om at alle må hjelpe til å dra lasset, skisserer hun at staten kan kjøpe plasser hos private.

Dessverre har hennes regjering nedprioritert slike virkemidler, som bruk av spesialister utenfor sykehus, til tross for at regjeringserklæringene i 2013, 2017 og 2019 lover noe annet

«Vi holder det vi lovet og legger til rette for flere avtalespesialister», gjentok Bent Høie i 2015. Løftet er blitt brutt hver gang. Til og med stortingsflertallet så seg lei av treneringen i år og ba Solberg «sørge for tiltak som kan bidra til økt bruk av avtalespesialister».

Med ny teknologi kan mange behandlinger utføres trygt i klinikker nærpasienten, uten ventetid og uten innleggelse. Med tilrettelagte takster vil mye av helsekøen kunne avvikles direkte hos avtalespesialistene, mens staten dekker kostnaden (for eksempel for kirurgi innenfor noen typer hudkreft, leddsykdom, lymfekjertel, åreknuter eller muskel- og skjelettsykdommer).

Men i de årlige forhandlingene om kirurgitakster for avtalespesialister er det som om tiden står stille, lite har skjedd siden 1999 da «grå stær» køene ble avviklet. Regjeringens egne målsetninger har vært helt fraværende.

25. mai starter forhandlingene igjen, bak lukkede dører. Det er siste sjanse før valget til å «omstille Norge», motarbeide et todelt helsevesen og fjerne flaskehalser i helsevesenet, slik Solberg lover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.