Det er hastighetsmåler i bilen. Vi trenger ikke vite hvordan den fungerer. Men vi stoler på at speedometeret viser hvor fort vi kjører. Vi trenger ikke betale ekstra for å få det montert i bilen. Det følger med, uten ekstrakostnader.
De fleste vil synes det var rart om vi skulle betale ekstra for speedometeret, når vi kjøper bil. Det er kostbart å kjøre for fort. Vi ønsker å begrense ulykker på veiene, med grenser for hastighet. Fortsatt leveres alle kjøretøy med hastighetsmåler, ferdig montert og gratis, selv om det er mange som ikke klarer å holde fartsgrensen.
Hvorfor er det ikke sånn med strømavleserne våre?
Vi må begrense strømforbruket vårt. Men vi har ingen mulighet for å se hastigheten på strømmen i huset. Vi merker det på regningen senere, men da er det jo for sent. Mange strømleverandører har laget en app. Du kan laste den ned og lese av hva strømmen koster, og hvor mye strøm du har brukt. Etter at du har brukt den. Men hvis du vil vite hvor mye strøm du bruker akkurat nå, må du betale for det. En ekstra dings som du setter inn i strømmåleren. Strømmåleren har en port for dette. Men porten er stengt.
Hvorfor er det sånn?
Jeg husker de gamle forbruksmålerne, fra 1960-tallet. De satt som regel på kjøkkenveggene og viste oss hva det faktiske forbruket var. Hele tiden. I tillegg hadde den en tydelig rød grense som forbruket ikke skulle overstige. Hvis du nærmet deg den øvre grensen, skrudde du av en panelovn eller tilsvarende, og holdt forbruket under den dyre grensen.
Begrepet «kokt på overforbruk» oppsto i den tida.
Strømleverandørene og nettselskapene vet akkurat hvor mye strøm vi bruker. Hele tiden. Måleren vår leverer kontinuerlig denne informasjonen til selskapet som sender oss regningen. Nå er det på tide å rope høyt: Vi vil ha samme oversikt over forbruket vårt som strømleverandørene har.
Og vi aksepterer ikke at vi skal betale ekstra for speedometeret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.