Miljøutfordringen er kompleks. Klimagasser, vannforbruk og forurensning av jord. Kompleksiteten bidrar til at myter vokser. Nylig viste Folkeopplysningen hvordan plastposer var det mest miljøvennlige alternativet, til tross for hva mange tror. Det samme gjelder for ekspandert polystyren (eps), eller isopor på folkemunne.

Isopor er for mange kroneksempelet på et miljøfiendtlig material. Faktum er det motsatte. Som i det norske fiskeeventyret. I fjor ble nesten tre millioner tonn fisk fraktet til alle verdenshjørner. Fiskeeksporten vil øke. Fisken fraktes i fiskekasser av eps. Det har fått blant annet Naturvernforbundet til å reagere. De vil ha kasser av stål eller tre, og forby eps. Men er det egentlig bra for miljøet?

Eps har en rekke positive egenskaper. Siden det er 98 prosent luft i eps, er materialet veldig lett. Det bidrar til reduserte CO2-utslipp ved transport. I tillegg tåler eps mye, og holder godt på temperatur. Det bidrar til mindre matsvinn. Tre og stål er langt tyngre, og vil bidra til økte CO2-utslipp ved transport.

Som ellers i plastdebatten er det ikke materialet som er problemet, men avfallshåndteringen. Løsningen er ikke å kutte ut eps, men å sørge for at vi får materialet tilbake i sirkulærøkonomien hver gang. Det gjøres ved hjelp av gode avfalls- og gjenvinningssystemer, som eksisterer en rekke steder allerede. Eps på avveier er en ressurs på avveier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.