Det er blitt sagt de mest utrolige ting om NRK-journalistenes lønn de siste dagene. Her et par gullkorn:

«NRK er i ferd med å bli lønnsledende», sa Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen til Medier24.

«Jeg mener Medie-Norge trenger et sterkt NRK. Men det får konsekvenser for oss andre. Vi kan ikke la lønnsutviklingen løpe helt fritt», sa nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til DN.

Det er på tide med en oppklaring når det gjelder NRK-journalistenes lønn. De ferskeste tallene fra Norsk Journalistlag viser at en gjennomsnittlig NRK-journalist har en bransjelønn på 568.888 kroner. Det inkluderer fastlønn, alle typer kompensasjoner og tillegg. Det er langt bak mediehus som Dagbladet, TV 2 og VG. I snitt tjener journalistene i de 11 største mediehusene i Norge 112.000 mer enn journalistene i NRK. Vi er altså ikke i nærheten av å være lønnsledende. Vi er heller ikke i nærheten av å forstå hvorfor vi skal tjene så mye mindre enn sammenlignbare kolleger ellers i mediebransjen.

Det er blitt hevdet at NRK har endret sin lønnspolitikk med den konsekvens at vi er i ferd med å ta igjen etterslepet til bransjen for øvrig. Vi skulle så gjerne ønske at det var sånn, men det er dessverre også feil. Lønnsforskjellene mellom NRKs journalister og til andre journalister har de siste årene vært sørgelig stabil. Det er ingen tegn til at NRK-journalistene på kort sikt vil oppleve å bli verdsatt lønnsmessig på samme nivå som kollegene våre i den kommersielle delen av bransjen.

Påstanden fra TV 2 i DN om at NRKs minstelønnssatser for tilkallingsvikarene skaper trøbbel for TV 2 er kanskje den mest utrolige. Vi snakker altså om en minstesats på 221 kroner per time for folk som, uten tilleggsbetaling, er i «frivillig» beredskap 24/7 for å kunne hoppe inn og dekke redaksjonens akutte bemanningsbehov. De fleste jobber bare deltid, men en timelønn på 221 kroner tilsvarer en årslønn på snaut 408.000 kroner for et fullt årsverk. De er ofte i etableringsfasen, og med en lav og usikker inntekt er det mange som sliter med å skaffe seg boliglån.

Det er altså disse vikarene TV 2-ledelsen mener skaper så store vanskeligheter for dem. Det er så latterlig at det ikke er mulig å ta seriøst. Ingen kan med fullt alvor mene at det er tilkallingsvikarene – de aller mest usikre og lavest lønnede i bransjen – som skal ta ansvaret for mediekonsernenes overskudd. TV 2s konsernsjef Olav Sandnes hadde ifølge årsregnskapet for 2016 en årslønn, inkludert bonus og tilleggsytelser, på 3,5 millioner kroner. Det tilsvarer en timelønn på 1892 kroner.

Vi har full forståelse for at det kan være krevende å tjene penger på journalistikk i en tid der Google, Facebook, Netflix og HBO stikker av med både annonsekroner og abonnementskroner. La oss heller jobbe sammen mot dem som virkelig stikker kjepper i hjulene for journalistikken og for mediemangfoldet i Norge.

Richard Aune, klubbleder i NRKs Journalistlag (NRKJ).(Vilkår)

Meretes utvalgte vin: Syrah til høstens viltkjøtt
DNs vinanmelder Merete Bø presenterer vin til høstens viltkjøtt. Ukens anbefalte er Graillot, Crozes-Hermitage 2015, laget på syrah, som Merete Bø gir 90 poeng.
00:42
Publisert: