Advokatbransjen står foran omfattende endringer. Det debatteres om digitaliseringen kan bety slutten, eller om dette er en mulighet. Vi tror begge deler. Vi startet debatten med å uttrykke engstelse for om de tradisjonelle advokatfirmaene var forberedt. Svarene viser at flere av de store firmaene er det.

Vi tror også at store norske advokatfirmaer kan komme styrket gjennom dette. Men for de tradisjonelle og måten de i dag driver advokatvirksomheten på, er nok tiden i ferd med å renne ut.

Det er i dag mer enn 2000 advokatfirmaer bare i Norge. Ni av ti omsetter for mindre enn ti millioner kroner per år. For å henge med tror vi det må investeres mye i teknologi, det må spesialiseres og samtidig må det jobbes mer tverrfaglig. Vi tror derfor – fortsatt – at de aller fleste tradisjonelle advokatfirmaene i Norge vil få store utfordringer. De er for små og har ikke den finansielle løfteevnen. Det vil tvinge seg frem konsolideringer, både i Norge og globalt.

De teknologiske løsningene skal ikke bare utvikles, men også fylles med data, analyser og råd. Det kan ikke gjøres av alle. Også her blir størrelse viktig. Denne muligheten handler ikke om Norge alene. Flere globale aktører har allerede investert mye i data- og automatiseringsverktøy, og mye mer kommer.

At Norge og norske advokatfirmaer blir pådrivere i den teknologiske utviklingen er selvsagt mulig, men ikke veldig sannsynlig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.