Klimahast krever store statlige samfunnsoppdrag til bedriftene, ifølge Hilde Nagell i innlegg i DN 19. august. Hun viser til romanen «Katedralen» av Ken Follet. Fordi kongen hadde plassert sin finger på kartet og sagt at her skal det bygges en katedral, oppsto det innovasjon, arbeidsplasser og nye virksomheter.

Samfunnsoppdrag defineres i dialog med næringslivet og folk flest. Arbeidslivs- og næringslivsorganisasjoner blir enige og dette blir tid- og tallfestet i avtaler. Skal dette skje uten anbud og konkurranse? Hva med transparens og armlengdes avstand?

Hvem skal være konge og definere hvilke katedraler som skal bygges?

Kong Gustav 2 Adolf av Sverige grep inn under konstruksjonen av orlogsskipet Vasa. Skipet kantret og sank under jomfruturen i 1628.

I 2007 kjøpte statsråd Dag Terje Andersen aksjer i Aker Solutions av Kjell Inge Røkke.

Jens Stoltenbergs månelanding på Mongstad må også nevnes.

Under koronaen har næringsliv og fagbevegelse lobbet frem store lettelser i oljeskatten og en sjenerøs kontantstøtte til bedriftene. Nå er politikere overrasket over at penger har havnet i bedriftseiernes lommer.

Statlige samfunnsoppdrag er en gavepakke til velmenende politikere og det trehodede lobbytrollet næringsliv, fagbevegelse og klimaaktivisme. Politikeren får rollen som visjonær konge, klimaaktivistene sier at kloden reddes, fagbevegelsen viser til nye arbeidsplasser og bedriftseierne kan le hele veien til banken. Under koronaen ble det slått hull på sparegrisen vår – Oljefondet.

Mye vil ha mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.