Morten Iversen skriver at delingsøkonomien ikke har innfridd i Kina, og at det er mangel på innovasjon i landet (DN 16. juli). Det stemmer at teknologiinvesteringene har avtatt, men eksemplene han bruker for lavere innovasjon, er feil.

Først delesykkel selskapet Ofo, som kalles verdens første «unicorpse» – en enhjørning som går konkurs. Det bukker under fordi to andre aktører har et bedre produkt og utgangspunkt: Mobike og Alibabas HelloBike. Det er heller ingen som forventer at flere enn et par sparkesykkelselskaper vil overleve i Norge: Dette handler om modenhet i et marked med plass til kun få aktører.

Så til kunstig intelligens. Når Iversen skriver at dette ikke har slått an i Kina, overser han blant annet verdens høyest verdsatte oppstartsselskap, Bytedance. Verdien kommer av den avanserte bruken av kunstig intelligens på tvers av deres produkter. Et annet selskap verdt å følge med på, er iFlyTek. Det er verdsatt til ni milliarder dollar.

2019-utgaven av den anerkjente internettrapporten fra Mary Meeker ble nettopp lansert. Oppsummeringen av Kina var som følgende: Kinas internett byr fortsatt på innovative produkter, samt forretninger som fortsetter å imponere.

Kanskje er de lavthengende fruktene for investorer å finne i Sørøst-Asia. Men om det noen gang har vært viktig å se til Kina for innovasjon, er det nå. Bytedance er allerede i Norge med appen Tiktok, Vipps jobber med Alipay, og når jeg daglig sykler på Hellobike, samler jeg karbonkreditt som brukes for treplanting.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.