I et forsvar av «liberale verdier» hevder sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 at Norge må gjøre et valg, enten USA eller Kina (kronikk i DN 2. mai). Det er aggressivt, farlig, unødvendig og det innbyr til svart-hvitt-tenkning.

Skal verden løse sine problemer, må vi ha samarbeid over landegrenser. I 1977 hadde kommunistpartiet all makt. Kina var et fattig land. Ingen politisk frihet. Ikke engang til å velge hva de skulle ha på seg, hvordan de skulle bo, arbeide, studere. Ingen fikk forlate landet.

I 2019 har fortsatt kommunistpartiet all makt, men innbyggernes frihet er blitt bedre. 700 millioner kinesere har kommet seg ut av fattigdom. Målet er at alle skal ut av fattigdommen innen 2020. I fjor forlot 135 millioner landet og 135 millioner kom tilbake. Det er rett og slett respektløst å påstå at vårt system gir Kinas 1,4 milliarder en bedre utvikling.

Sterkt inspirert av Trump-administrasjonen tegner Holvik et svart-hvitt-bilde av verden, med merkelapper for hvem som har liberale verdier og hvem som er «illiberale nasjoner». «Belt and Road Initiative» med fordelsdeling som en grunnleggende forutsetning er en viktig del av globaliseringen. Så langt med 300.000 nye arbeidsplasser er blitt generert i mange land.

Norge kan samarbeide med både USA og Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.