I 1893 skrev Sigbjørn Obstfelder:

Jeg ser

Jeg ser

Jeg er visst kommet på feil klode

Her er så underlig

Dette skrev den norske dikteren Sigbjørn Obstfelder i 1893. Den samme følelsen får jeg i dag, når jeg på samme dag ser at oljeindustrien har rekordoverskudd og at ødeleggende ekstremvær rammer store deler av kloden

Equinor har rekordprofitt og norsk offshoreindustri arbeider på spreng med nye prosjekter fra de 100 milliarder kroner som regjeringen frigjorde i fjor vår. Utslippene i verden stiger kraftig på ryggen av høyt olje- og kullforbruk.

Samtidig er strømmen av ekstremvær overveldende. Knapt et hjørne av verden slipper unna, flom i Tyskland, med over 200 omkomne, enorme skogbranner og tørke i USA og Sibir, flom i Kina, tørke i India, aldri har kloden mer kraftfullt fortalt oss at en klimakrise er i full gang.

Noen statsledere, som president Joe Biden og leder i EU, Ursula von der Leyen, lytter og foreslår strenge tiltak for å halvere utslipp til 2030 og null i 2050.

Kontrasten til Norge er slående. Her er oljeaktiviteten på topp etter kraftfulle skatteletter for å starte store oljeprosjekter.

Men de nye feltene blir nærmest verdiløse i 2050 om EU og Biden får viljen sin. Leting etter nye felt i dag fremstår som uforsvarlig risikosport. Riktignok er profitten fet i dag, men om 29 år er hovedmarkedet i EU stengt.

Oljeindustrien må jo få lov til å gjøre hva de vil med sine store overskudd, men ikke ta høy risiko med våre norske skattyteres penger.

Fjellvettregelen om at det ikke er for sent å snu, kan være en nyttig tanke for den nye regjeringen vi får om to måneder.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fjellvettregelen om at det ikke er for sent å snu, kan være en nyttig tanke for den nye regjeringen vi får om to måneder