SV ønsker å avvikle kjernekraft – stikk i strid med det klimaforskere anbefaler. Ekspertene har lenge sagt at vi trenger kjernekraft. FNs klimapanel ga for eksempel ut en rapport i oktober i fjor hvor de undersøkte hvordan vi kan begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grad. De fant 90 ulike veier vi kan ta for å lykkes. I noen scenarioer kutter vi forbruket vårt drastisk. I andre kutter vi moderat samtidig som vi satser på store fremskritt innen fornybar teknologi. Men uansett hvilken av de 90 veiene vi velger, så trengs kjernekraft.

Er kjernekraft farlig? Overhodet ikke. Det er den tryggeste energikilden mennesker noensinne har brukt. Tsjernobyl-ulykken tok 9000 liv – omtrent like mange dør av luftforurensning fra fossile kilder hver eneste dag. Og flere dør i ulykker mens de monterer solpanel på taket enn i kjernekraftulykker.

Med kjernekraft er et areal på tyve kvadratkilometer nok til å forsyne hele Norge med strøm. Den tilsvarende mengden energi fra vindmøller ville betydd store naturinngrep, spesielt ødeleggende for fugler. I USA har vindmøller allerede utryddet en ørneart.

Hva med radioaktivt avfall? Det lille avfallet kjernekraft produserer kan lagres trygt i jorden slik at det ikke skader noen. Når vi har løst klimakrisen, kan vi grave det opp igjen og forbrenne det i nye reaktorer.

Hvorfor hører ikke vi i SV på klimaforskere? Jeg tror at vi forveksler klimaengasjement med klimakunnskap. At du bekymrer deg for global oppvarming er bra, men det betyr ikke nødvendigvis at du forstår naturlovene som dikterer klimaet. Vi bør heller høre på ekspertene.

For hvis ikke SV lytter til klimaforskere, hvorfor skal alle andre gjøre det?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.