Tekstilbransjen har de siste årene seilt opp som en klima- og miljøversting. I D2 5. februar kunne vi lese om fast fashion og kleskjedenes stadig voksende miljøutfordringer. Det heter seg at man lærer av sine feil, men motebransjen ser ut til å resirkulere sine.
I artikkelen i D2 er det fascinerende å lese om bransjens ensartede oppmerksomhet om fiberresirkulering, der det gis et inntrykk av at vi skal resirkulere oss ut av klima- og naturkrisen.
Tekstilbransjen globalt forårsaker enorme miljøproblemer, med stort areal- og vannforbruk, og bruk og utslipp av miljøgifter. De er også en storforbruker av petroleumsprodukter: Størstedelen av verdens tekstiler lages av plast.
Aller verst er såkalt «fast fashion». Tekstiler som er laget for å brukes noen få ganger, i en kvalitet så dårlig at det ikke egner seg til gjenbruk eller bruktsalg. Klær som raskt mister fasongen, nupper, loer, drysser, revner, ikke kan vaskes skikkelig og ikke kan repareres.
Jo lengre levetid et produkt har, desto mindre blir klima- og miljøavtrykket. Som forbruker kan du til og med motta rabatt på et nytt plagg om du leverer inn tekstilavfall. Da premieres forbrukere for å kjøpe nytt, fremfor å premiere gjenbruk og lang levetid.
Resirkulering av tekstilfibre er ingen løsning. Sirkulær mote betyr at ressursene holdes mest mulig i en sirkel: En genser man ikke lenger bruker, skal ikke kastes. Den skal vaskes, vedlikeholdes og gis et nytt liv. Først når stoffet er helt utslitt, kan den leveres til gjenvinning og kanskje bli til en klut, eller til isolasjon.
Resirkulerte tekstiler er i hovedsak laget av plast. Vi vil ikke ha polyester i dagligdags mote. Råstoffet er fossilt, og plagget gir utslipp av mikroplast. Bruken av polyester bør først og fremst forbeholdes tøy som trenger de syntetiske fibrenes egenskaper, som regntøy, sko og arbeidsklær.
EUs handlingsplan om sirkulær økonomi foreslår konkrete tiltak for å redusere miljø- og klimapåvirkningen fra tekstiler. Produsenten må ha ansvar for å lage produkter som har lengre levetid, kan vedlikeholdes og repareres. Avfallsmengden skal ned, og gjenbruksraten opp. EU planlegger et forbud mot å ødelegge overskuddslagre av produkter som ikke er blitt solgt.
Dagens ansvarsfraskrivelse, med produksjon og innsamling av tekstiler i dårlig kvalitet og som har kostet store miljøressurser å produsere, må opphøre.
Tekstilbransjen må så raskt som mulig over i en sirkulær produksjonssyklus, der alle produkter, fra sommertøy til vinterjakker, skal vare i mange, mange år.
Forbrukerne må få informasjon om produktenes levetid og miljøpåvirkning. Hvor mange ganger de skal tåle å brukes, hvor mange vask tåler et plagg, hvordan skal det vedlikeholdes og hvordan kan det repareres om det går i stykker.
Snart kommer regjeringen med sin strategi for sirkulær økonomi. Her ligger det store muligheter for en mer miljøvennlig motebransje. Regjeringen må sette tydelig mål om økt omløpstid på tekstilprodukter og reduserte avfallsmengder. Vi forventer også at det lanseres et utvidet produsentansvar som prioriterer lang levetid, kvalitet, mulighet for reparasjon og krav om gjenbruk og gjenvinning.
Det er også på tide at det kommer et forbud mot salg av særlig plastforurensende tekstiler, med grenseverdier for hvor mye plast de kan avgi i bruk og vask. Sist men ikke minst bør det utredes hvordan en CO₂-avgift på import av klær kan innføres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.