DN kritiserer i sin leder 15. november LO, NHO og mange kommunale og private næringsaktører som går imot statsbudsjettets forslag om veibruksavgift på biodrivstoff utover det såkalte omsetningskravet.

Vi går imot det fordi det vil kunne bety en dramatisk økning i CO2-utslippene fra nærings- og kollektivtransporten.

Regjeringens hovedbegrunnelse er å komme palmeoljebruken til livs. Ja, det er vi alle enige om. Poenget er at de fleste av oss ikke bruker biodrivstoff med palmeolje, og at vi også i dag betaler en merpris for biodrivstoffet og likevel skal treffes av dette forslaget. Forslaget bommer fullstendig på mål. Vi sier ja til alle forslag som rammer bruk av palmeolje.

Lederen gir uttrykk for at virksomheter som vår, Asko, som tjener gode penger, burde tåle en slik avgift. Mulig det. Poenget er at vi i mange år har støttet opp under prinsippet «forurenser skal betale». Vi har investert i biler og drivstoff som koster mye mer enn fossile alternativer. Vi tok verdens første bioetanollastebil i drift i 2009, Norges første elektriske lastebil i 2016 og verdens første hydrogendrevne lastebiler i år. Vi har biler som går på både bioetanol og biogass.

Både investeringene og driften koster fortsatt mer enn å kjøre fossilt. Et sted bør grensen gå.

Forslaget vil også kunne ha som konsekvens at Statkraft/Sødra og ST1s planer om produksjon av annen generasjons biodrivstoff i Norge ikke blir noe av, fordi etterspørselen uteblir.

Alle sliter på veiene, og alle skal betale veibruksavgift, men økningen og konsekvensene for klimautslippene er så store at det bommer på klimautslippsmålene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.