Umusikalsk forskjellsbehandling av musikere og foredragsholdere

Er det rettferdig at en musiker skal få korona-støtte for tapt inntekt, men at en foredragsholder ikke skal få det?

VG hadde nylig en oversikt over beløpene norske artister har søkt om gjennom Kompensasjonsordningen. Alan Walker har søkt om 4,1 million, Sigrid har søkt om 3,2 millioner og Åge Aleksandersen har søkt om 1,4 millioner.

Beløpene skal være kompensasjon for inntekter artistene kunne hatt, dersom koronaviruset ikke hadde satt en stopper for det.

Guri Langmyhr Iochev fra Norsk kulturråd bekrefter til VG at støtten skal gå til artistene som enkeltpersoner, altså ikke til for eksempel teknikere og sjåfører.

En yrkesgruppe det har vært skrevet lite om i mediene, er norske foredragsholdere. Jeg representerer rundt 650 av dem gjennom Talerlisten.no. På samme måte som for artistene, ble i praksis alle deres kurs eller foredrag etter 12. mars avlyst eller utsatt.

Og etter en periode med en viss aktivitet i september og oktober, kom en ny runde med avbestillinger nå. Kontraktfestede oppdrag for mange millioner har falt bort. Og selv om noen kunder bestiller foredrag digitalt, er inntektene kraftig redusert.

Men der musikerne kan be om penger for konserter som aldri ble spilt, og få 50 prosent i kompensasjon, er foredragsholderne henvist til Nav. At dette sikkerhetsnettet finnes, er vi takknemlige for. Samtidig synes jeg det er umusikalsk å forskjellsbehandle næringsdrivende – for det er jo det både musikerne og foredragsholderne er.

Mitt spørsmål til næringsminister Iselin Nybø og kulturminister Abid Raja, som representanter for regjeringen, er: Hva er grunnen til denne umusikalske forskjellsbehandlingen? Er en musiker med tapt inntekt mer verdt enn en foredragsholder med tapt inntekt?

I et land hvor rettferdig behandling er en god norm, synes jeg det er viktig at regjeringen behandler næringsdrivende likt. Slik det er nå, får de som synger fra en scene kompensasjon, mens de som holder foredrag fra en scene, ikke får det.

Vår yrkesgruppe er også rammet, og fortjener samme regler og respekt. Jeg lytter derfor gjerne til Regjeringens svar her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.