Ring din lokale reiselivsbedrift – men ikke med avbestilling

Kontantpakken fra staten er livsviktig for at norske reiselivsbedrifter skal kunne betale regningene som nå hoper seg opp. Men i lengden finnes det andre måter å bidra på. Hvis du har et ansvar i det offentlige rundt om i landet, bør du gjøre én ting nå: Ring dine lokale reiselivsbedrifter og spør dem hvordan du kan hjelpe.

Et godt eksempel på hvordan myndighetene kan spille på lag med bedriftene er Bårdshaug herregård i Orkdal, som nylig satt igjen med drikkevarer som den ikke fikk solgt. Bedriften tok kontakt med kommunens næringssjef, som ga dem en midlertidig salgsbevilling på dagen. Den raske responsen ga Bårdshaug herregård en mulighet til å redusere tapet sitt noe. Ett steg på den lange oppoverbakken mot fremtidige grønne tall.

Vi kommer til å trenge mer slik godvilje og effektivitet fra det offentlige i tiden som kommer. Reiselivet i Norge er den bransjen som er hardest rammet av koronakrisen. I en undersøkelse nylig utført av NHO svarer ni av ti reiselivsbedrifter har permittert ansatte, og de fleste har permittert nesten alle i bedriften. Seks av ti vurderer at konkurs er en reell trussel.

Denne tragiske situasjonen går først og fremst utover de ansatte. Allerede 25. mars publiserte Nav statistikk som viser at 45.600 personer innen næringen har søkt om dagpenger.

Hvis regjeringen letter på smitteverntiltakene vil det hjelpe enkelte bedrifter i reiselivet. Men i det store bildet er utsiktene for resten av året svært dystre for mange.

For mange bedrifter oppleves koronakrisen som akutt, men midlertidig. De vil reddes når statens smitteverntiltak myknes opp og landet våkner til liv igjen. Effekten for reiselivet vil være langt fra like umiddelbar. Utenlandsmarkedet vil trolig være svakt i lang tid fremover, og selv om jeg håper at det blir en boom av norgesferier i år, vil ikke dette være nok til å dekke alle avbestillingene.

Utenlandsmarkedet vil trolig være svakt i lang tid fremover
Kristin Krohn Devold

Derfor er det utrolig viktig for reiselivet å beholde årets gjenværende reservasjoner. Flere av disse vil være gjort av små og store aktører i det offentlige. Strategisamlingen før sommeren, konferansen i august, årsmøtet til høsten. Noen vil man kunne få til hvis man bare har is i magen, andre vil ikke la seg gjennomføre på grunn av korona. Ikke avbestill. Ta heller muligheten til å gå foran som gode eksempler og skån reiselivet for enda flere avbestillinger.

Vi har gode eksempler. I den såkalte «Vikenpakka» fra fylkeskommunen står det at «der det er mulig skal Viken ikke avbestille egne arrangementer, men flytte dem i tid. Vi tar sikte på å re-bestille arrangementer som må avlyses grunnet koronasituasjonen.» I tillegg vil Viken bestille arrangementer frem i tid for å sikre forutsigbarhet for sårbare aktører i bransjen. Dette er en forbilledlig tilnærming og bør følges av det offentlige over hele landet. Alt hjelper.

Den store dugnaden mot koronaviruset er ikke over for alle selv om smitteverntiltakene lempes på etter påske. Det vil ta lang tid før verden er tilbake i vater. Reiselivet vil måtte ta en stor del av støyten for det som skjer med samfunnet nå, og vil fortsette å nedbetale den regningen langt ut i 2020, og kanskje i flere år etter dette.

Da har det offentlige et stort ansvar for å lette på den byrden der man kan, både med små og store grep.

Dette er muligheten til å tenke utenfor boksen. Tro meg, det vil være verdt det, for reiselivsbedriftene ansetter rundt 175 000 mennesker i Norge. Og de trenger din hjelp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.