Regjeringens tiltakspakker fra forrige uke beskrives av regjeringen som kraftfulle. Våre klienter, og særlig de små og mellomstore kriserammede bedriftene, kjenner lite til kraften. Det er vanskelig å være uenig i at pakkene er store i kroner og øre, men så langt er det lite som tyder på at de løser selve problemet. Problemet nå er først og fremst likviditet, penger på konto. Regjeringen risikerer å helle barnet ut med badevannet. Det er bare å ta en titt på ledighetstallene den siste uken: De høyeste siden depresjonen på 1930-tallet.

Regjeringens tiltak treffer nemlig ikke der det gjør mest vondt. Våre klienter, store og små norske bedrifter, rammes svært forskjellig. En ting er de imidlertid enige om: Låneordningene og garantiordningene som er etablert løser ikke akutte likviditetsproblemer, de forskyver problemene. Det har våre danske naboer skjønt.

Våre danske advokatkolleger i DLA Piper i København forteller om en lysere situasjon for sine klienter i dansk næringsliv enn de vi opplever. Løsningen er enkel, den adresserer likviditetsutfordringen direkte, og prislappen er overkommelig.

Ordningen som den danske regjeringen og partene i arbeidslivet er blitt enige om er en lønnsrefusjonsordning. Arbeidstagerne må ta ut fem feriedager, men får til gjengjeld full lønn under koronakrisen. Staten betaler 75 prosent av lønnen, inntil 23.000 danske kroner: Arbeidsgiverne betaler de resterende 25 prosentene.

De bedriftene som benytter seg av ordningen, må stå i fare for å si opp minst 30 prosent eller mer enn 50 ansatte. Lønnsrefusjonen kan de få i tre måneder, mot at bedriftene forplikter seg til å ikke avskjedige ansatte på grunn av økonomiske problemer.

Tilbakemeldingene er entydige: Så langt ser dette ut til å virke, fordi pengene kommer på konto. Før Erna Solberg og Jan Tore Sanner fredag inntar podiet for å legge frem nye tiltak fredag vil jeg sterkt anbefale at de denne gangen drar kortet og taster koden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.