Det har en pris å ikke ville lære. Den heter menneskeliv.

Bill Gates ber USA lære av Kina. Jeg foreslår at Norge bør lære av flere land i Asia. Trine Skei Grande ser i Dagens Næringsliv 3. april ingen grunn til at Europa skal være ydmyke. Vi vet best selv. Det er godt sittende myndigheter er i ferd med å se til de landene som lykkes. Det har en pris å ikke ville lære. Den heter menneskeliv.

Tallenes tale er klar. Når dette skrives er:

  • 63 mennesker døde i Japan, mot 19.000 i Italia og Frankrike, som til sammen har tilsvarende befolkning som Japan.
  • Tre døde i Taiwan, blant 23 millioner.
  • Fem døde i Singapore.
  • 174 døde i Sør-Korea, mens Spania med litt mindre befolkning har 10.000 døde.

Alle de østasiatiske landene fikk viruset lenge før Europa og hadde kortere tid til å forberede seg. De hadde alle odds mot seg, men har klart seg veldig mye bedre enn oss. Det skyldes riktige politiske beslutninger og sterkt lederskap.

Oppskriften er massiv testing, oppsporing av alle smittede og isolasjon av de smittede.

Det oppsiktsvekkende er hvor mye bedre Øst-Asia har kommet ut av krisen, trass i helt ulike politiske systemer. Hovedtrekkene i den asiatiske responsen er den samme både i demokratier og autoritære stater.

Grande mener særlig at vi ikke skal lære av Kina. Hun velger å ikke tro på de lave dødstallene derfra. Ingen kan være sikre på tallene, men ingen kan vel benekte at Kina nå kommer tilbake til normalen etter to måneders hard kur med store ofre? T-banene åpner igjen. Fabrikkhjulene ruller. Skoler åpnes.

Kineserne kontrollerer strengt alle som ankommer fra utlandet, for å unngå å importere smitte fra oss i Europa.

Mens Grande ikke ser noe å lære fra Kina, tar regjeringen hennes parti er med i, villig mot hjelp fra kineserne, heldigvis. Kinesiske helseteam hjelper Spania, Italia og Storbritannia med praktisk arbeid og gode råd. Øst hjelper vest. Dette er en ny verdensorden.

Det siste verden trenger nå er å bygge nye murer og skjelle ut land man ikke liker. Når titusener dør i Europa, vil litt ydmykhet og læringsvilje være mer kledelig. Bare sammen – USA, Kina, Europa, India – vil vi overvinne den største utfordring siden andre verdenskrig. La oss anerkjenne en felles menneskelighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.