Nasjonen er satt i karantene, og vi er alle bedt om å holde oss hjemme, for oss selv. På sosiale medier flommer det over med råd og tips om hva en kan finne på. Det skal letes frem gamle album, filmer og lysbilder. En skal sitte i sofakroken med koseteppe og lese romaner. Spørsmålet blir etter hvert, hva skal vi gjøre på dag ni? Eller hva med dag 23? Se gjennom de gamle albumene på nytt, vaske skuffen igjen, eller kose seg med nok en film på Netflix?

Vi er alle i hver vår båt, men vi seiler i formasjon mot et felles mål. Epidemitoppen er estimert til å nå toppen i løpet av mai, så vi bør forberede oss mentalt på at hjemmekontor og karantener kan komme til å vare lenge.

Så, hvordan skal du og din familie takle dette? Kanskje noen råd fra oss sjøfolk, som er vant med isolasjon på mindre områder, over lengre perioder, vil kunne hjelpe i en mildt klaustrofobisk periode.

Etter en mannsalder på havet, og som tidligere skipssjef i Marinen, har jeg lang erfaring med å få et fartøy til å fungere i all slags vær, over lang tid, med et mannskap som trives, og som tar vare på hverandre. Jeg håper og tror at mine erfaringer kan være overførbare til ditt hjem.

Viggo Holm
Viggo Holm (Foto: x)

Det overordnede rådet er at man opprettholder rutiner. I en militærbåt har vi daglige rutiner, uavhengig om det er tirsdag, torsdag eller søndag. Maskineriet skal oljes, dekket skal svabres, kart skal rettes og det skal navigeres. Med andre ord, det er viktig å opprettholde – og gjennomføre – daglige kjente rutiner.

Ditt hjem er din båt, og i denne spesielle situasjonen råder jeg alle hjem til å etablere faste daglige rutiner. Rutiner er nødvendige, og bidrar til aktivitet og ro.

Dagen bør starte til fast tid. Alle familiens medlemmer bør komme seg opp i god tid til morgenrutinene. Hjemme hos oss strekkes sengene, rommene ryddes, vi spiser frokost sammen, før vi er klare for en dag foran skjermen.

Personlig god hygiene er også viktig, både om bord i en båt og i hjemmekarantene. En ren kropp er bra for den mentale hygienen, samtidig som det bidrar til hindring av smittespredning.

Midt på dagen spiser vi felles lunsj, rundt bordet, til fast tid. Har man tid og ikke har symptomer på luftveisinfeksjon, jeg vil råde alle til å ta en tur ut i løpet av dagen, for å lufte kropp og sjel.

Når arbeidsdagen eller skoledagen er over, er det god rutine at man lager middag. Mat er trivsel om bord på båt, og i et hjem. Er man flere i husstanden, kan matlagingen kanskje gå på rundgang slik at alle kan bidra? De som ikke lager middag kan gjennomføre det vi i Marinen kaller for oppskvær – fartøyet ryddes og vaskes.

Når vi bruker samme areal oftere enn ellers, vil det også være behov for hyppigere rengjøring. Om bord på en båt har vi hovedrengjøring minst en gang i uken. Da vasker alle ned hele fartøyet grundig. Gjøres dette til en del av de faste rutinene er det utrolig hvor mye mestring, samhold og god stemning en god hovedrengjøring kan skape.

Hvis man virkelig vil leve ut militærbåtanalogien kan man lage egne vaskeområder, og lage en morsom inspeksjon i hjemmet. Fenriken i «Kompani Lauritzen» på TV 2 er et prakteksempel til etterfølgelse.

Som voksen har man ansvaret for å holde moralen oppe i eget hjem. Planmessighet, tydelig kommunikasjon, forventningsavklaring og aktivitetsstyring er viktigere enn noen gang. Mange foreldre får satt sine personlige egenskaper og lederskapsferdigheter på prøve de neste ukene. Følelser er selvsagt lov, og følelser vil komme. Som marineoffiser kan jeg nesten garantere at man etter noen uker i isolasjon vil gå hverandre på nervene, innimellom. Da er det viktig med de gode samtalene og gode tilbakemeldinger. Ta gjerne en oppsummering på slutten av dagen. Hva fungerte i dag? Hva fungerte ikke i dag? Hva må endres til i morgen? Planlegg hverdagen, og hold fast ved rutinene.

Følelser er selvsagt lov, og følelser vil komme. Som marineoffiser kan jeg nesten garantere at man etter noen uker i isolasjon vil gå hverandre på nervene, innimellom

Skriv gjerne opp en dagsplan på en tavle. Dette skaper forutberegnelighet og motivasjon for de andre i husstanden. Videre er det viktig at planen holdes, og at man er streng med overholdelse av tidene som er satt. Får du i gang faste rutiner og aktiviteter i hjemmet, vil du holde deg og dine i gang. Dette er sunt mentalt og fysisk, og ikke minst – du får tiden til å gå.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.