Målet etter korona må være at alle bygg i fremtiden designes for å hindre spredning av virussmitte.

I skrivende stund er vi midt i den andre bølgen av koronapandemien i Norge. Daglig hører vi om økte smittetall, mens regjeringen og lokale myndigheter kommer med nye og strenge påbud og regler for å få bukt med smitten.

Nå lengter de fleste etter en situasjon der smitten er under kontroll, vaksinen på plass og livene kan leves omtrent som før.

Også vi drømmer om det. Samtidig mener vi en viktig lærdom fra pandemien er å tenke langsiktig forebygging og smittevern. Dette må bli en naturlig del når man planlegger nybygging eller rehabilitering både av private hjem og ikke minst offentlige formålsbygg som barnehager, skoler, sykehjem og omsorgsboliger.

Det de fleste av oss har lært nå er å holde avstand og å vaske hendene. Vi har også lært oss å prøve å ta minst mulig på ting: Dørhåndtak, gelendre, brytere og knapper. Alle disse punktene i hverdagen vi må berøre når vi vil åpne en dør, skru på en vannkran, tenne lyset eller gå i en trapp.

Konkret snakker vi om sensorteknologi: Løsninger som gjør at lyset går på automatisk når du går inn i et rom, etter at døren selvsagt har åpnet seg automatisk. Og når du stikker hendene under kranen på toalettet, kommer vannet automatisk på uten at du må berøre armaturen.

Mange har i dag bevissthet rundt dette, men ikke alle. Selv i Oslos nye bydel Bjørvika har enkelte bygg gårsdagens vannkraner og dørhåndtak.

Vi mener sensorteknologi bør bli en rettesnor. Ikke bare er det enkelt og bidrar til smitteforebygging, det bidrar også til universell utforming.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.