Seniorforsker Eric Nævdal har tenkt en gang til, skriver han i innlegg i DN 28. september, og han har kommet frem til at hans konklusjon er riktig. Den går ut på at strømkundene ikke vil få en krone av fordelen ved redusert elavgift, alt havner hos produsentene
«Men når kraftselskapene kan selge strømmen utenlands til to kroner kilowattimen og bare får én krone kilowattimen i Norge, fortsetter man å eksportere alt man kan til utlandet – selv om elavgiften på 16 øre kilowattimen går ned eller blir borte», skriver han.
Hvis Nævdal hadde satt seg inn i kraftmarkedet, ville han ha visst at det kan de ikke. Strømprodusentene får samme pris enten strømmen havner i det lokale området, i et annet område i Norge eller i utlandet.
La oss ta et eksempel som viser hvordan dette fungerer i praksis.
Arendals Fossekompani asa er en vannkraftprodusent på Sørlandet, med kraftverk i Froland kommune. Kraften selskapet produserer, kunne de godt tenkt seg å selge i syndige Danmark, i stedet for å levere den til bibelbeltet på Sør-Vestlandet. Dette fordi prisene i Danmark er 25 øre høyere.
Det er imidlertid ikke mulig. Skulle de fått til det, måtte de tappet strømmen på batterier, fraktet disse på danskebåten, for så å slippe strømmen løs i Danmark.
Det som faktisk skjer, er følgende:
Fossekompaniet selger kraften sin i markedet, det vil si på kraftbørsen Nord Pool. For dette får de 1,05 kroner per kilowattime (kWh), som er dagens pris for Sørvest-Norge.
Denne strømmen kjøpes av kraftleverandører for leveranse til kunder på Sørlandet, samt av Statnett som frakter den til andre prisområder med høyere pris, for eksempel over Skagerak-kabelen til Danmark.
Statnett selger denne strømmen på Nord Pool, men får dansk pris på 1,30 kroner per kWh.
Overskuddet av denne handelen kalles flaskehalsinntekter og er med som inntekter i sentralnettet, hvilket blant annet kommer strømkundene til gode i form av lavere nettleie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.