Arbeiderpartiets Else-May Botten skriver i DN 19. juni at norske industribedrifter bør slippe å kjøpe opprinnelsesgarantier, ettersom norsk kraftproduksjon allerede er hundre prosent fornybar.

Fornybarnæringen er i likhet med Botten opptatt av å ha en levedyktig industri i Norge. Men Botten overser at mange norske eksportbedrifter allerede kjøper slike garantier for sitt kraftforbruk, fordi det kreves av deres utenlandske kunder. Skal en bedrift som Elopak, som leverer emballasjeløsninger til over 80 land, nektes å velge norske opprinnelsesgarantier? Da må de kanskje kjøpe sine garantier fra tyske vindkraftverk i stedet, for å tilfredsstille kravene til miljørapportering.

En avvikling av ordningen vil skape problemer for mange bedrifter, samtidig som norske offentlig eide vannkraftverk går glipp av opptil to milliarder kroner i årlige inntekter. Inntekter som bare flyttes til andre fornybarselskaper i Europa, ettersom markedet for opprinnelsesgarantier ikke vil forsvinne.

Det stemmer heller ikke at ordningen gjør at «færre tar ansvar for den skitne strømmen». Tvert imot gir ordningen fornybar energi et konkurransefortrinn sammenlignet med for eksempel kullkraft, og bidrar dermed til raskere energiomstilling i Europa.

Dagens ordning er ikke perfekt, derfor har Olje- og energidepartementet hatt den på høring og vurderer forbedringer. Men å svare med å avlive ordningen på norsk side, er ikke rett medisin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.