Etter statsministerens besøk på Frøya i forrige uke mener DNs kommentator Frithjof Jacobsen (i sin kommentar den 30. juni) at Høyre og statsministeren har lagt sin elsk på staten og ikke lenger er opptatt av privat initiativ og ildsjelene som skaper lønnsomme private arbeidsplasser. Jacobsen nevner spesielt Gustav Witzøe på Frøya.

Intet er lenger fra sannheten. På inn- og utpust snakker Høyre om det private initiativ. Om at de som tør satse på egne ideer, skal møte rammevilkår og regelverk som gjør at de kan lykkes. Likevel er vi ikke redde for å si at også offentlig sektor spiller en viktig rolle i arbeidslivet. Spesielt for unge som faller utenfor. Det var blant annet dette Erna snakket om da hun besøkte Salmar sist uke. At staten ikke skal være alt for alle, men mye for dem som trenger den mest.

En lønnsom fiskeri- og havbruksnæring med masse lokalt eierskap har gitt mange «Frøya-kommuner» langs kysten vår. Regjeringen har også lagt til rette for lokale ringvirkninger gjennom havbruksfond og produksjonsavgift som gir milliardbeløp til havbrukskommunene

Som fiskeri- og sjømatminister blir jeg oppriktig inspirert og imponert av alle de flinke stå-på folkene jeg treffer i «min» næring. Jeg bøyer meg i støvet for imponerende pågangsmot, mulighetsfokus, vilje og engasjement til å stå på over tid. Omtrent hvert eneste fiskefartøy er en liten eller stor familiebedrift. I havbruksnæringen foregår hele 74 prosent av lakseproduksjonen i familiebedrifter i forskjellige størrelser fra Salmar/Lerøy til oppdrettere med en konsesjon.

Høyre er et parti med en optimistisk grunntone i vår politikk. Vi tror på nye muligheter og at det enkelte menneske kan utgjøre en forskjell. Her er Gustav Witzøe et fantastisk eksempel på en som virkelig har gjort en forskjell. En som startet med to tomme hender i 1992. Mange år med vilje til å satse og hardt arbeid har gjort Salmar til en av Norges største familiebedrifter og samtidig bidratt med hundrevis av arbeidsplasser bare i Frøya kommune med 6000 innbyggere. Hva ville Frøya vært i dag uten Salmar, ildsjelen Witzøe og hans flinke folk?

Det finnes mange eksempler langs kysten og i Distrikts-Norge på slike ildsjeler som utgjør en stor forskjell og som har bygget sine bedrifter og lokalsamfunn. Disse fortjener å bli løftet på gullstol av politikken. Høyre heier på disse, og i likhet med Jacobsen blir vi både salige og stolte av å tenke på hva ildsjeler kan få til gjennom hardt arbeid og hva det betyr for et lokalsamfunn.

Det er kvalmende, at partier som SV og AP i sin retorikk stigmatiserer og snakker ned norske lokale bedriftseiere

Det er kvalmende at partier som SV og Ap i sin retorikk stigmatiserer og snakker ned norske lokale bedriftseiere som for eksempel Gustav Witzøe. Partiene, som ellers er opptatt av at «alle skal med», driver her egentlig en slags «jakt» på norske bedriftseiere og verdiskapere. Man spiller bevisst på misunnelse og jantelov overfor folk som har stått på, bygget bedrift, ansatt arbeidsfolk og tjent penger for både seg selv og fellesskapet. Høyre ønsker fortsatt et samfunn hvor det skal lønne seg å gjøre en ekstra innsats!

Mer enn noen gang etter korona trenger vi lønnsomme private arbeidsplasser. Offentlig sektor i Norge er mer enn stor nok. Derfor trenger vi en privat sektor som skal finansiere fremtidens velferdssamfunn. Det handler også om å tenke på de kommende generasjoner og ikke overlate en for stor regning til dem.

Høyre tror på en tilretteleggende offentlig sektor i godt samspill med næringslivet vårt. Vi heier på det lokale, norske eierskapet, men ønsker også utlendinger velkommen til å investere i Norge slik Norge selv investerer i utlandet.

Vi trenger flere ildsjeler som vil bygge bedrifter og tjene penger både til seg selv og fellesskapet. Jo flere som gjør dette, desto mer inntekter får fellesskapet. Derfor er det viktig for Høyre å avskaffe den delen av formuesskatten som diskriminerer norsk eierskap.

Det vi trenger mer enn noen gang, er å skape mer slik at vi kan inkludere flere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.