På Forbes liste over verdens yngste milliardærer under 30 år troner en norsk mann på topp: Gustav Magnar Witsøe har en formue på nærmere 30 milliarder kroner. Han er sønn av Gustav Witsøe, som grunnla Salmar asa i 1991 og som driver med oppdrett og videreforedling av laks. Selskapet omsetter for om lag ti milliarder i året og sysselsetter 1350 mennesker.

Oppdrettsnæringen ville ikke vært mulig med mindre det offentlige på 1970- og -80-tallet hadde brukt millioner av kroner og offentlige ansatte for å bygge opp et vitenskapelig fundament som næringen kunne høste av når det gjelder produksjonsteknologi, fôr, vaksiner, sykdommer og avl. Næringen ville heller ikke vært mulig uten tilgang til fellesskapets fjorder.

Nå sier et utvalg at det offentlige vil ha litt mer igjen for det som har vært investert og stilt til disposisjon for den nye næringen. De vil innføre en grunnrente. Det vil selvfølgelig ikke næringen. De truer med utflytting og nedleggelser.

Nylig kjøpte Gustav Magnar Witsøe seg ny bil. Det var en Lamborghini Urus til 3,5 millioner kroner.

Det er både legitimt og riktig at oppdrettsnæringen skal betale grunnrente.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.