Første møtet med næringslivet bør ikke være et «start-up-helvete»

I DN lørdag 4. juli kunne vi lese om den 23-årige unge studenten og gründeren, Lars Henrik Hafstad Karlsson, sitt møte med det halvoffentlige gründerapparatet som skulle hjelpe han til suksess. Erfaringen var alt annet enn hjelp. Etter mye arbeid oppdaget han at de som skulle hjelpe, heller valgte å kopiere hans idé.

Er det slik vi ønsker at en ung, entusiastisk, arbeidsom, initiativrik og håpefull student skal møte norsk næringsliv?

Jeg har skrevet boken Startup-Helvete for nettopp å skape økt forståelse og realistiske forventninger til det å utvikle en virksomhet under usikkerhet. Boken er skrevet med håp om at andre skal vite hvordan det er, kjennes og føles å være gründeren som forsøker å skape noe ut av ingenting. Kanskje slik at de med faste jobber, pappapermisjon og sikre feriepenger kan opptre nettopp litt rausere i møte med ildsjelene vi trenger fler, og ikke færre av. Statistikken ønsker uansett fra dag 1 å sende oss gründere rett i rennesteinen. Raushet hadde gjort hverdagen lettere, og risikoen mindre.

Vi lever i en tid der Norge trenger alt annet enn den historien DN serverte om gründer og student Lars Henrik Hafstad Karlsson sitt møte med næringslivet. Utviklingen de neste årene vil gå mye raskere enn de foregående ti år. Allerede er norsk næringsliv på etterskudd. Varehandelssektoren og hele reiselivet står allerede i knestående. Ingen, absolutt ingen, selskaper er sikret å være her om ti år. Nå vil alle operere i usikkerhet. Derfor trenger vi sårt innovative gründere som tør satse, og som skaper noe ut av ingenting.

Det er svært alvorlig for innovasjons- og skaperkraften i Norge om disse skal stoppes av uetisk oppførsel fra større og sterkere virksomheter. Det bør ikke være slik at godt etablerte virksomheter skal kunne utnytte de som skaper. Da undergraver vi som samfunn vår fremtidige velstand. 2 av 3 arbeidsplasser skapes av de mindre selskapene.

Nå er det viktigere enn noen gang med et raust næringsliv som skaper tillitsbaserte samarbeid og samhandling. Alle som motarbeider dette motarbeider innovasjon og skaperkraft.

All honnør og støtte til studenten og gründeren, Lars Henrik Hafstad Karlsson. Jeg heier på deg, og er sikker på at om du ikke gir deg så vil Norge kunne nyte godt av dine ideer en dag.

Historier som dette fortalt åpent (vi vet de aller fleste dysses ned) vil skape større forståelse for det å utvikle en virksomhet under usikkerhet. Vi trenger et rausere Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.