Overgangen til hjemmekontor og en digital arbeidshverdag gikk smertefritt for mange tjenesteytende virksomheter, men for medarbeiderne ble kostnaden for stor. Nå lyses det ut rekordmange stillinger, og det er krevende å beholde nye medarbeidere.
Spørsmålet er om det er nedstenging, lange arbeidsdager ved spisebordet hjemmet, eller sjefen de ansatte er lei av.
Da Norge stengte ned våren 2020, var det ikke mange som hadde sett for seg hvilken opptur enkelte næringer skulle få. Av den grunn er mange ledere i ferd med å oppsummere interne koronaevalueringer med bestått og vel så det.
En fersk undersøkelse gjennomført av Capgeminis forskningsinstitutt viser imidlertid at det er et stort misforhold mellom hvordan ledere og ansatte har opplevd pandemien.
- 69 prosent av norske lederne mener de har håndtert overgangen til hjemmekontor på en god måte
- Kun 49 prosent av medarbeiderne er enige i dette.
Pandemien har vist at det er ingen tvil om at hjemmekontor kan fungere i praksis takket være omstillingsvillige ansatte og en rekke digitale verktøy. Men det har hatt en kostnad, som arbeidsgiverne må betale for nå.
Når jobben flyttes hjem, er det bare selve arbeidet som gjenstår. Da forsvinner alt det mange synes er det trivelige med jobben, som felles måltider, koselige kaffeprater, raske replikker og fredagspils sammen med kolleger. Det blir vanskelig å oppleve en følelse av fellesskap og anerkjennelse og faglig påfyll som du ikke må lese deg til selv.
Og tilbake sitter vi igjen med kun arbeidsoppgaver.
Det betyr to ting: Noen får faktisk mer tid til å jobbe, og kombinert med et delvis nedstengt samfunn, er det nærmest ubegrenset med tid som kan brukes på jobben som alltid står fremme på kjøkkenbordet.
Skillet mellom arbeid og fritid viskes effektivt ut.
Mange melder om økt arbeidsmengde og økt stressnivå. For andre forsvinner arbeidslyst og motivasjon. Dersom arbeidsoppgavene kjennes lite meningsfulle, er veien kort til at vi begynner å kjede oss og drømme om en annen hverdag.
Hjemmekontor har stilt store krav til ledere og kommer til å stille store krav fremover. Det betyr ikke at fremtidens kontorhverdag kommer til å være ensbetydende med det hjemmekontoret som har eksistert under pandemien. Vi må likevel ta med oss erfaringene.
For undersøkelsen vår viser at vi som er ledere rett og slett ikke har levert. I undersøkelsen svarer nemlig:
- 89 prosent av norske lederne at de har tatt vare på sine ansattes fysiske og mentale helse og velvære.
- Kun 56 prosent av ansatte deler dette inntrykket.
- Under halvparten (47 prosent) svarer at de føler seg sett og hørt av lederen sin.
Da bør det ikke komme som en overraskelse at mange ansatte velger å si opp jobben sin nå.
For hvis man ikke opplever seg verdsatt, koster det lite å si opp. Arbeidsgiver taper jo ingen ting på at jeg slutter. Lojaliteten til ledelsen og kolleger reduseres i takt med sosial oppmerksomhet.
Det er ingen hemmelighet at anerkjennelse og følelsen av å bli sett og verdsatt er noe av det viktigste i et parforhold. Slik er det kanskje på arbeidsplassen også?
Fravær av anerkjennelse kan gi oss opplevelsen av å være usynlig for andre og fremmed for oss selv. Det har ikke manglet på digitale kick off, avdelingssamlinger med break out-sessions og digitale fredagspils, men dette kan aldri erstatte lederes viktigste oppgave, nemlig å se den enkelte og synliggjøre at medarbeidernes bidrag og innsats faktisk er avgjørende for virksomheten og verdiskapingen.
De fleste av oss er lei av pandemilivet. Men vi må ikke lure oss til å tro at det er utelukkende derfor at mange skifter jobb. Pandemien har bidratt til å synliggjøre gode og dårlige ledere. Det er lett å gjemme seg bort som leder når vi ikke treffer våre ansatte. Men for den enkelte blir det mer synlig at man ikke følges opp.
Vi kan ikke bare kreve at de ansatte skal omstille seg til en ny arbeidshverdag. Det må vi ledere også evne å gjøre.
Mange melder om økt arbeidsmengde og økt stressnivå. For andre forsvinner arbeidslyst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.