I 115 kommuner i Norge tjener menn 50 prosent mer enn kvinner, kunne vi lese i Dagens Næringsliv mandag 2. september.

Det er rystende, men enda mer rystende er holdningene som kommer frem i artikkelen.

Mitt hjemfylke, Møre og Romsdal, er et av fylkene som trekker opp snittet, med Herøy kommune som versting. Der tjener menn 82 prosent mer enn kvinner. Ordfører, Arnulf Goksøyr, forklarer lønnsgapet slik: «Vi har en spesiell næringsstruktur nedarvet gjennom generasjoner. Vi har gode eksempler på at guttene er sjefer på havet, og jentene er er sjefer på land. Uten damene som forvaltere på land, ville ikke guttene ha hatt den inntekten heller».

Skulpturen
Skulpturen "Fiskarkone med barn" av Tore Bjørn Skjølsvik i Fosnavåg sentrum. (Foto: Fartein Rudjord)

Det er trist at kvinner må stå overfor slike holdninger og i verste fall også forventninger. En ting er hva én person uttaler seg om i mediene, men statistikken bekrefter at dette er en realitet. Mange kvinner jobber redusert og med lave lønninger – som er bekymringsfullt.

Ordfører Arnulf Goksøyr sier videre at han er «stolt over tradisjonene i samfunnet og håper vi kan ta det med videre».

Karoline Nybakk ---
Karoline Nybakk ---

Hvis dette er tradisjonene på Sunnmøre, burde vi heller være flau over dem.

Jeg har selv erfart dette fenomenet og har sett at foreldrene våre er sånn, men hadde håpet at politisk ledelse ønsket å gjøre noe med det. Om vi skviser ut 50 prosent av talentene som finnes, går vi glipp av et enormt potensial for utvikling, innovasjon og økonomisk vekst.

Resultatet blir talentflukt. Vi gidder ikke flytte hjem. Vi bosetter oss heller i de store byene hvor ambisiøse og talentfulle kvinner dyrkes. Og jo yngre desto bedre.

En fersk rapport fra PwC viser at likestilling og mangfold fører til innovasjon, og at selskaper med en mangfoldig ledelse gjør det bedre forretningsmessig enn selskaper uten.

I en rapport fra International Labour Organization (ILO) kommer det frem at nesten 13.000 bedrifter i 70 land viste at 57 prosent sa seg enig i at mangfold blant kjønn forbedret forretningsmessig resultat. 60 prosent av respondentene rapporterte høyere profitt og produktivitet, 57 prosent rapporterte økt evne til å tiltrekke seg og beholde talent, og 54 prosent rapporterte økt kreativitet og innovasjon.

Da de 13.000 bedriftene ble spurt om innvirkningen kvinner i ledelsen hadde, rapporterte 74 prosent om økt overskudd på mellom fem og 20 prosent som ett av resultatene.

Disse funnene understrekes av en rapport fra 2016 utført av Petersen Institutt, som analyserte mer enn 21.000 selskaper i 91 land. Rapporten fant at et selskap med minst 30 prosent kvinnelige ledere forventes å øke nettoresultatmargin med minst seks prosentpoeng sammenlignet med lignende firmaer uten samme kvinnelige ledelse.

Les også kommentaren fra DNs Anita Hoemsnes: Ikke likt mellom kvinner og menn dn+

Rapporten oppsummerer mulige positive effekter av kjønnsmangfold i virksomheten ved:

  • sterkere kultur
  • bedre lederstil
  • høyere produktivitet
  • tilgang til nye markeder
  • bedre prestasjon
  • økt evne til å tiltrekke seg og beholde talent.

Så, hva sier dere?

Skal vi fortsette å skylde på «tradisjoner» og gå glipp av både talenter, innovasjon og inntekter, eller skal vi begynne å jobbe for likestilling – også i Møre og Romsdal?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.