Eva Grinde mener det er 0–0 mellom Pareto og Econa og at det er hakk i platen i debatten om kvinnelige næringslivstopper (DN 11. september). Nettopp det er poenget, dessverre. Slik vil det fortsette å være, helt til alle bedrifter forstår at mangfold driver lønnsomhet, innovasjon og verdiskaping.

Poenget er at det lønner seg, det er det ingen tvil om. Her bommer Grinde på ballen når hun trekker inn effekten av kvinner i styrerommene. Ja, der er det mer tvilsomt om det har noe effekt, men det er jo ikke det vi snakker om. Dessuten viser den samme artikkelen at det er en liten, men statistisk signifikant sammenheng mellom kvinner i ledelse og økt lønnsomhet.

Vårt poeng handler om kvinner i ledelsen av selskaper. Harvard Business Review har i artikkelen How and Where Diversity Drives Financial Performance sett på mer enn 1700 selskaper i åtte land og funnet at de mest mangfoldige selskapene var de mest innovative, hadde 19 prosent høyere inntekt på innovasjon og ni prosent høyere driftsmarginer. Og artikkelen The Other Diversity Dividend, hvor samme tidsskrift se på bransjen venture-kapital, viser at jo mer homogene teamene er, jo dårligere blir investeringene. De går så langt som å si at ulikhetene er dramatiske.

Problemet med den defensive holdningen til ledere som Paretos Jomaas er at de kvinnelige lederne ikke kommer av seg selv. Det krever tallfestede mål, en strukturert prosess for å rekruttere og beholde talentene, samt gode rollemodeller i ledelsen av selskapet. Først da vil bedriften få flere kvinner inn i ledende posisjoner. Som igjen vil bedre lønnsomhet, innovasjon og verdiskaping.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.