Anne Lindboe, Oslo Høyres ordførerkandidat, slår et slag for kvinnelig velferdsprofitt på kvinnedagen (innlegget «Ny parole: Ja til kvinneprofitt»). Men kommersiell drift av offentlig finansierte velferdstjenester blir ikke en bedre idé selv om det er kvinnelige eiere som tar ut fortjenesten.

I arbeidsintensive tjenester for brukere med komplekse behov sikres kvalitet av dem som jobber der. Lønn og pensjon er den største kostnaden. Driver du barnehage eller sykehjem for å tjene penger, er derfor sannsynligheten stor for at du vil kutte i bemanningen og de ansattes lønns- og pensjonsvilkår.

Velferdstjenesteutvalget (NOU 2020:13) fant i snitt ni prosent lavere lønnsnivå hos kommersielle velferdsaktører. I Oslo, der Lindboe vil bli ordfører, har flere hundre helsefagarbeidere i snitt gått opp mer enn 70.000 kroner i året i lønn etter at kommunen faset ut kommersiell sykehjemsdrift.

Det er flest kvinner som jobber i velferdstjenestene. Å kjempe for at kvinner skal dumpe andre kvinners lønns- og arbeidsvilkår, har ingenting med likestilling å gjøre.

Lindboes og Høyres kamp for kvinnelig velferdsprofitt er en kamp for noen særdeles få kvinner, på bekostning av de mange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.