Andreas Olden skriver i spalten «Forskning viser at …» i DN 9. mars at vi «handler mer usunt i selvbetjente kasser». Han har forsket seg til at det gjør vi fordi vi i betjente kasser blir iakttatt av den som sitter i kassen og av andre kunder. Da dropper vi chipsen.

Selv har jeg en ganske annen og mer prosaisk forklaring.

Når jeg har bare strekkodede varer, kan jeg gjerne gå i en ubetjent kasse. Det skjer ikke så ofte – fordi jeg kjøper mye frukt og grønnsaker. Det krever veiing, og det krever bestemmelse av variant og type. Dem kan det være mange av.

Fire sorter bananer til ulik pris er ikke uvanlig.

For unngå surr med veiing, tvil og misforståelser går jeg da alltid i en betjent kasse. Antagelig er det unødvendig, men det er en vane jeg har lagt meg til. Jeg ser ikke bort fra at andre kan ha det på samme måten. Da får vi nettopp det resultatet som Olden har forsket seg frem til, at de selger forholdsvis mer frukt og grønnsaker i betjente kasser. Uten at vi som er kunder har skjenket blikket til kassamannen en eneste tanke, hverken bevisst eller ubevisst.

Jeg fristes til å sitere en av André Bjerkes infamiteter: «Hva han av vitenskap bedrev, var verd sin vekt i spindelvev».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.