«Det dødelige koronaviruset har gitt oss en vekker», sier den britiske statsministeren Boris Johnsen og viser til den alvorlige andelen av barn og voksne med overvekt og ny forskning som viser at overvekt kan gi økt risiko for alvorlig sykdom ved smitte av koronaviruset. Også i Norge har syv av ti voksne overvekt eller fedme. Storbritannia skal slankes gjennom forbud mot markedsføring av usunn mat og informasjon om kalorier.

Den britiske helseministeren ber britene gå ned 2,5 kg. Burde vi gjøre det samme i Norge?

Lenge har helsemyndigheter og leger informert om hvor viktig det er å spise sunt. Vi har opplagt ikke lyktes. Hva er så status i Norge?

Samira Lekhal
Samira Lekhal

En stor andel norske aktører har signert Intensjonsavtalen om tilrettelegging for et sunnere kosthold mellom matvarebransjen og helsemyndighetene. Overordnet målsetning er at matbransjen skal bidra til at du og jeg spiser litt sunnere hver dag. Status i dette arbeidet ble oppsummert i april 2020. Rapporten viser en positiv utvikling i redusert innhold av sukker og salt og innhold av mettet fett er stabilt.

Likevel spiser vi fortsatt for mye både sukker, salt og fett. Og vi spiser ikke nok frukt, grønt og fisk.

Nordmenn kjøper 60 prosent av all maten vi spiser i dagligvarebutikken, likevel finnes det lite kunnskap om hvordan norske dagligvarebutikker kan påvirke forbrukere til sunnere valg i kjøpsøyeblikket. Dette er mulig ved å studere salgsdata fra kjøp i dagligvarebutikker.

Forskere i Greenudge har derfor innledet et unikt samarbeid med Norgesgruppen med midler fra Norsk Forskningsråd til en doktorgrad.

Vi kan påvirke til sunnere matvalg gjennom endring i omgivelsene, gjerne kalt «nudging». Det betyr å dulte forbrukerne til sunnere vaner, i tråd med det nobelprisvinner Daniel Kahneman viser i sin forskning.

En rapport fra 2017 viste at virkemidler som plassering, porsjonering, produktutvikling, merking og pris påvirker valg av mat. Plassering, altså hvordan matvarene er plassert i butikken, er et svært effektivt virkemiddel. Vi kjøper altså ofte det vi ser først.

Merking av sunnere matvarer påvirker også valgene våre, særlig enkle symboler som påvirker oss positivt. Komplisert merking om kalorier bryr vi oss ikke om.

Pris påvirker oss selvsagt, og redusert pris på sunnere alternativer synes å ha større effekt enn økt pris på usunne varer. Den anerkjente forskeren Chandon viser det samme i 2019.

Forskere i Greenudge har gjort analyser av salgsdata for frukt og grønnsaker i perioden 2015–2019. Norgesgruppens kjeder hadde økt volumsalg av frukt og grønt på 14,7 prosent og korrigert vekst på 3,9 prosent. I denne perioden ble frukt- og grøntavdelingen flyttet fremst i butikken og gitt bredere produktutvalg og porsjonspakker. I perioder var det priskampanjer.

Analysene viste at vekst i salgsvolum var størst i fylker med gjennomsnittlig lavere utdannelsesnivå. I Norge er det er spesielt folk med lavere utdannelsesnivå som spiser lite frukt og grønnsaker. I fylkene i Norge med lavest utdannelsesnivå økte volumsalg av frukt og grønt med 22 prosent, mot 16 prosent i de tre fylkene med høyest utdannelsesnivå.

Vi drikker mye av sukkeret vi får i oss, og det er viktig med tiltak som reduserer sukkerinntak fra brus. Optimal plassering av brus uten sukker medførte at brus med sukker falt syv prosent. Volumsalg av brus uten sukker økte tilsvarende.

Kiwi-butikkene reduserte i tillegg prisen på brus uten sukker med ti prosent. Optimal plassering sammen med redusert pris ga ytterligere seks prosent reduksjon i volumsalg av brus med sukker. Da ser vi effekter i praksis.

Vi trenger tiltak i hele verdikjeden, kunnskapsformidling og politiske vedtak som legger til rette for sunnere valg. Samtidig må vi teste nye strategier.

Dessverre kan ikke legen alene gjøre deg frisk. Ikke forbud eller appeller om at det er lurt å slanke seg heller. Sammen bygger vi fremtidens forbruker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.